Последните седмици затвърдиха усещането за това, че в UK всичко е възможно. Логиката, по която решиха да се движат и двата лагера водеше към непредсказуемост на изхода от рефендума – коментира депутатът от ЕП Светослав Малинов.

Той акцентира върху мениера на кампанията. Отделянето от фактите, изострянето на позициите е нехарактерно за по- балансираното британско общество, а именно те са станали характерни нейни черти. И от двете страни заложиха на това да плашат избирателите от възможните изходи – посочи депутатът.

Малинов подчерта, че въпреки неминуемите последици за ЕС, не бива да се забравя, че допитването все пак решава съдбата на Великобритания, нейното бъдеще, което на фона на гласуването в Шотландия и Северна Ирландия / те подкрепят оставането и могат да проведат референдуми за излизане от кралството/ никак не е ясно. Референдумът на бива не бива механично да се прехвърля като решение към съдбата обединена Европа.

Това, което предстои е процедурата за излизане от ЕС , трябва да се произнесат и Парламента и Камарата на лордовете – обясни Малинов. Той не изрази съмнение, че те ще зачетат думата на избирателите, но допусна и нюанси, особено ако това стане и при ново правителство.

На въпрос каква да е позицията на съюза – депутатът отговори, че сега не са нужни резки движения и бързане. Трябва да се изчака преговорния екип за напускане, самата процедура е нова практика.

В прогноза как напускането на Великобритания ще се отрази върху българите там, Светослав Малинов каза, че трябва да се очаква натиск върху мигрантите през бъдещо законодателство. Той допусна, че бъдещето и на желаещите да учат в британски университети е неясно, но изрази надежда това да не доведе до драстично увеличаване на таксите за гражданите на ЕС.

Звуковият файл можете да чуете тук: http://bnr.bg/plovdiv/post/100707516/velikobritania-reshi-svoata-sadba-ne-i-tazi-na-evropeiskia-sauz