© European Union 2019 – Source: EP
 

ДИСКУСИЯ НОВИЯТ ПОПУЛИЗЪМ И ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ В ИНТЕРНЕТ“

ПО ПОКАНА НА СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ, ЕНП

 

Ръстът на популизма в Европа в последните няколко години е тема, която активно занимава специалисти и анализатори. Какво представлява популизмът? Какви цели преследва? Как видоизменя социалната среда?

В края на миналата година Европейската комисия обяви намерението си да създаде Европейски кодекс за борба с фалшивите новини. Същевременно, администрацията и технологичните екипи на големите социални мрежи разработват алгоритми за премахване от интернет на фалшиви новини, пропагандни послания и език на омразата.

Каква е връзката между фалшивите новини и популизма? Кои предпоставки обуславят възходящото развитие на леви и десни популистки идеи в ЕС? Какви са последствията за политическия дневен ред в Европа?

Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани с участието на Светослав Малинов, евродепутат от групата на ЕНП и Мария Спирова, носител на наградата Reporting Europe Prize за 2014.

 

Събитието ще се проведе на 7 февруари 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в сградата на Европейския парламент на третия етаж на сграда „Алтиеро Спинели“ в зала ASP03E2.

За регистрация, моля кликнете ТУК и попълнете формуляра до 28 януари.

 

ПРОГРАМА:

18:00 – 18:15 Откриване и встъпителни думи, Светослав Малинов

18:15 – 18:45 ЕС под прицела на популизма и фалшивите новини

18:45 – 19:15 Социалните сили, които изменят политиката на ЕС: кои са те и как да се справим с тях?

19:15 – 20:00 Дискусия и закриване на събитието

 

ПАНЕЛИСТИ:

Светослав Малинов, ЕНП;
Мария Спирова, носител на наградата Reporting Europe Prize 2014 за журналистика