България не трябва да взема решения и участието в политиката на Вишеградската четворка, дори и да не играе роля на посредник на тази политика, защото рисковете за нашата страна са очевидни и безспорни, това заяви в интервю за Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП Светолсав Малинов.

Днес лидерите на Чехия, Полша, Словакия, Унгария, България и Македония обсъждат в Прага мерки за ограничаване на миграционния поток. Дискусиите са координационни в търсене на решения за охрана на границите срещу нелегалната миграция и помощта за страните, подложени на мигрантския натиск.

Те предхождат посещението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Прага утре, както и Срещата на върха на 18-и и 19-и февруари в Брюксел.

Според Светослав Малинов, България единствено и само трябва де се информира, да види и да проследи случващото се на срещата. Интересите на България като гранична държава и предна линия на мигрантските потоци се различават от тези на Вишеградската четворка, беше категоричен евродепутатът.

Тези държави имат сериозна опозиция срещу част от мерките, които са добри за България и не могат да представят убедителна алтернатива като общоевропейско решение, каза още Малинов.
Като пример той даде фактът, че през последните 4 месеца на миналата година в Словакия са поискали статут на бежанци само 100 човека. Ние трябва да работим с най-големите държави в ЕС, както и с нашите съседи – Турция, Гърция Кипър, и Македония разбира се. Нашите интереси не са интересите на страните от Вишегадската четворка и това е много важно да се разбере, подчерта Светослав Малинов.

Най-добре за България е, по най-бързия начин, Турция да започне да получава парите от ЕС, които са договорени от дълго време, и са предназначени за овладяване на мигрантския поток. Това ще помогне към ЕС да не тръгват толкова много хора. Трябва също да се помогне и за на охраната на гръцките острови, защото там проблемът заради географията е много сериозен, коментира евродепутатът. Той припомни, е взето и решение за финансова помощ на Македония за справяне с мигрантския натиск, което също ще е в наша помощ.

А дневният ред на Вишеградската четворка не е дневният ред на България, той крие единствено рискове за нашата страна, беше категоричен Светослав Малинов пред Радио Пловдив.