Председателят на Европейската комисия заяви на пресконференцията след края на срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу, че единственият начин да се стигне в Европа занапред ще бъде само чрез легални канали. Жан Клод Юнкер съобщи, че на Турция ще бъдат отпуснати още 3 милиарда евро за справяне с миграцията след 2018 година, а Гърция ще получи 700 милиона евро.
Дните на нередовна миграция в Европа приключиха, коментира след срещата и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Вече няма път към Европа за хора, които просто търсят по-добър живот. Балканският маршрут за транзит на мигранти в ЕС вече е закрит, каза той.
След многочасовата среща с турския премиер в Брюксел евролидерите одобриха плана на Европейската комисия за възстановяване на свободното движение на граждани в шенгенското пространство до края на годината. В обща декларация евролидерите заявяват, че „стоят зад“ Гърция, която се опитва да се справи с хилядите блокирани мигранти и ще направят всичко възможно да й помогнат да се справи със ситуацията. Според тях, е необходима бърза и ефективна мобилизация на всички налични средства и ресурси, както и принос от всяка страна членка, за да се отговори на трудната хуманитарна ситуация в Гърция. Декларацията призовава за незабавни мерки при откриване на нови мигрантски пътища и за активизиране на борбата с трафикантите на мигранти.
Основните положения в обсъждания тази нощ план ще бъдат договорени до следващата среща на високо равнище идната седмица. Решенията и предстоящите дебати коментира евродепутатът Светослав Малинов.