Предстоящо на пленарната сесия в Страсбург през февруари

Пленарната сесия на Европейския парламент през февруари ще разгледа теми като борбата с бедствия, свободната търговия със Сингапур и застраховките „Гражданска отговорност“. И още: http://epfacebook.eu/qgjK

Publiée par Европейски парламент в България sur Vendredi 8 février 2019

Пленарната сесия на Европейския парламент през февруари ще разгледа теми като борбата с бедствия, свободната търговия със Сингапур и застраховките „Гражданска отговорност“.

Гражданска защита

Депутатите ще гласуват във вторник за засилване на механизма за гражданска защита на ЕС, който помага на страни членки, сполетени от природни бедствия. Текстът предвижда заделяне на резерви от самолети, подвижни болници и медицински екипи, които да могат да се използват при поискване.

Преки чуждестранни инвестиции

В четвъртък депутатите ще гласуват за изграждането на механизъм за наблюдение на европейско ниво на преките чуждестранни инвестиции. Европейският съюз остава отворен за инвестиции, но е нужно да се въведат правила за предпазване от заплахи за стратегически сектори като водоснабдяването, транспорта, комуникациите и нови индустрии като изкуствения интелект и роботиката.

Бъдещето на Европа

Италианският министър-председател Джузепе Конте ще представи пред депутатите вижданията си за бъдещето на Европа във вторник следобед. Дискусията е част от серията дебати, които Парламентът организира по темата.

Транспортиране на животни

След появата на материали в медиите за лошо отношение към превозвани животни депутатите ще гласуват позиция по темата в четвъртък. Проектът на резолюция препоръчва страните в ЕС да подобрят прилагането на съществуващите правила и да намалят времето на превоз до минималното.

Плащания в евро извън евро зоната

Депутатите ще гласуват в четвъртък законодателство, което слага край на високите такси за плащанията в евро в страните от ЕС извън евро зоната и внася повече прозрачност при таксите за превалутиране. 

Застраховка „Гражданска отговорност“

Пътните произшествия са взели живота на над 25 000 души през 2017 г., а около 135 000 души са претърпели тежки наранявания. В сряда депутатите гласуват по предложение за подобряване на правилата за застраховка „Гражданска отговорност“ с цел засилване на закрилата за жертвите на пътни инциденти.

Търговско споразумение между ЕС и Сингапур

В сряда споразумението за свободна търговия между ЕС и Сингапур ще бъде подложено на гласуване в пленарна зала. Договорът ще премахне практически всички търговски мита в рамките на пет години, защитава уникални европейски продукти и отваря достъпа за фирмите от ЕС до пазара на Сингапур.

Повторно използване на води

Водните ресурси в Европа стават по-оскъдни, което води до недостиг и влошаване на качеството на водите. Във вторник депутатите ще обсъдят планове за насърчаване на повторното използване на води за напояване в селското стопанство.