Гост в студиото на „Още от деня“ беше Светослав Малинов, който е евродепутат в ЕНП от ДСП.

„Нещата, които Белгия има като държава, характеристиките, хаоса са белгийски патент. Няма смисъл да навлизаме в тази тема. Тя заслужава отделно изучаване, но да се говори за това, че Европа е наивно, е неправилно. При всички случаи може да се говори, че определени държави имат тежки пропуски в осигуряването на сигурността на своите граждани“, каза Малинов.

„Има обща неподготвеност, защото когато имаш свободни граници, когато имаш пълна свобода на придвижване, е хубаво тази свобода да бъде паралелно подсигурена със съответните институции, със съответните полицейски специални служби на ниво ЕС. Понеже ние ги нямаме, имаме свобода, а пък ги няма структурите, които обикновено гарантират тази свобода да не се злоупотреби“, продължи той.

Малинов е на мнение, че Европейският съюз е най-доброто място за живеене от гледна точка на доходи, образование, социална сигурност и здравеопазване, все повече хора искат да идват в него, защото имат максимално гарантирани права и свободи, същевременно европейците отказват да платят цената, която върви с тези права и свободи – повече пари за сигурност, силни полицейски структури на европейско ниво, обща европейска армия, обща гранична полиция. „Или вървим по този път, или започваме да затваряме границите помежду си и всеки се затваря в собствения си национален суверенитет“ , категоричен е евродепутатът. Той уточни, че това е позиция не само на ЕНП, а в много голяма степен и на социалистите, и на либералите, но пречка е липсата на консенсус и съгласие в отделните национални държави, без които не може да се прави нищо на европейско ниво. „Великият Орбан, още по-великият Фицо, най-великият чешки президент са в състояние да блокират всякакво решение на общоевропейско ниво, защото те смятат, че техните нации и техните държави са велики и са в състояние да се самоуправляват по-добре, от тези наивници като мен, които смятат, че сигурността в момента на европейските държави може да се гарантира чрез силни паневропейски институции“, каза Малинов.

Той уточни, че ДСП и ГЕРБ като членове на ЕНП имат много малко различия на ниво европейски политики, изключение прави мониторингът. „Аз смятам, че този специален механизъм за наблюдение е фактически стимул за реформите в България и на този етап той изиграва положителна роля. Искам да бъде премахнат, след като ние си свършим работата“, каза Малинов.

Гледайте целия разговор във видеото.