Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов в интервю за Радио Пловдив заяви, че очаква европейските избори да доведат до предсрочни парламентарни избори у нас. 

Евродепутатът припомни, че у нас това се е случвало на евроизборите през 2014 година.

Малинов заяви, че евроизборите у нас ще бъдат тест не само за управляващата ГЕРБ, но и за партия Демократична България, която той представлява, и са възможност за гражданите да се види има ли  сформирано ново мнозинство. 

По темата за влизането на България в еврозоната, Малинов каза, че не се съмнява, че това ще се случи, но в близките 5-7 години не виждам как това може да стане. Изцяло зависи от нас, от нашата сила на реформите и политика на управление. Защото в последните години, от ГЕРБ не можаха да убедят европейските ни партньори, че сме готови. 

Според него,  ЕНП е с най-големи шансове  да постигне най-висок резултат  на евроизборите, но не това е най-важното, а това, че в следващия ЕП ще има най-голямото проевропейско мнозинство – около три четвърти и по-силна и единна Европа. 

Малинов коментира и темата за национал-популистките движения в Европа. Вълната отмина и сега няма засилващи се национал-популистки движения в Европа.

ЕС след Брекзит ще бъде по-малък, но по-силен, каза още евродепутатът- в този момент никой не може да каже каже какво точно решение ще вземе Великобритания за Брекзит. Нито политическия им елит, нито Тереза Мей, защото Споразумението е подписано от английското правителство, но не е гласувано от парламента. В страната има политическа криза, но тя още не се е разразила силно. Ще зависи от окончателното решение.

По въпроса за освободените от Великобритания депутатски места след Брекзит, които ще се разпределят между държави като Румъния и Полша, но не и за България, Малинов поясни, че България не само че не е ощетена, но и дори е надценена. Той заяви, че най-потърпевши в такива случаи са най-големите държави. 

Цънете тук, за да чуете цялото интервю със Светослав Малинов.