Най-важното от всичко, което става в Реформаторския блок, е че РБ вече си има официално опозиционно крило. В ДСБ сме много близо до партии, неправителствени организации и професионални групи, които биха искали целият Реформаторски блок да е в опозиция. Очаквам, че и част от партиите в РБ могат да заемат позицията на ДСБ. Така евродепутатът от ЕНП и заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов коментира в предаването „Нещо повече“ заявките на Радан Кънев за евентуален нов десен проект:
Ако до 6 месеца не се случи политическо чудо и ГЕРБ не демонстрира решителност и изключителна воля за промяна, нищо чудно позицията на ДСБ в РБ да стане доминираща и от гледна точка на чисто цифровото изражение. Ние сме на една и съща пътека, но ДСБ по-бързо изминава пътя.

Загубихме доверие в ГЕРБ. Доверието трябва да бъде възстановявано от този, който наруши и писани, и неписани споразумения. Ако видим осъществени всички наши радикални искания, ще признаем, че ГЕРБ е еволюирал. Но в момента нямам никаква надежда, че ГЕРБ и премиерът Борисов са в състояние да направят това. Следващите шест месеца наистина ще бъдат решаващи. Ако не се види нов стил и нови промени, много трудно ще бъде пред избирателите на РБ да обясниш защо си министър в кабинета на Борисов.

Няма закъде да се бърза, а партиите в РБ трябва да изчистят позициите си, категоричен беше Малинов:

Разговорът тече във всички посоки, разговорите за засилване на алтернативата на ГЕРБ също са в ход. Излизането в опозиция не означава напускане на Блока.

Според Малинов избирателите на Реформаторския блок са наистина разделени:

Преди година, когато правихме коалицията с ГЕРБ, част от тях бяха против. Голяма група от нашите избиратели сега са вторично разочаровани, че опитът ни не е успял и вината изцяло се стоварва върху ГЕРБ.

Прочетете цялата статия тук: http://bnr.bg/post/100647523/svetoslav-malinov-ako-stilat-na-upravlenie-ne-se-promeni-i-drugi-reformatori-shte-posledvat-dsb