-В годишната си реч за състоянието на ЕС председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер няколко пъти спомена България. Поиска България и Румъния незабавно в Шенген, обяви се за въвеждане на еврото във всички държави, настоя работниците да получават равни права и възнаграждения. Друго ли е вече отношението на Европа към България?

-По никакъв начин отношението към България не е драстично променено. Няма новина и в това, което каза Юнкер по отношение на България в Шенген. Проблемът с недоверието към България винаги се изразява във вземане на решение на равнище държавните глави. ЕП и ЕК отдавна са дали съгласието, но ние биваме спирани поради липса на политическо доверие от големите политици в Европа. А защо това е така, е дълъг разговор. Спорно е и това, което беше казано за равното възнаграждение, защото ще лиши част от българските предприятия от тяхната конкурентоспособност. Не съм много сигурен, че това е преценявано в полза на българските граждани, макар да звучи добре.

-Т. е. – да не бързаме да се радваме.

-Не. Но за едно нещо можем да се радваме. В стремежа си да укрепи Еврозоната новият френски президент Еманюел Макрон стигна до опасна идея – искаше да има отделен парламент на страните от Еврозоната. Тук не става въпрос просто за Европа на две скорости, а за тежко институционално разделение на страни, които ползват еврото, и такива, които не го ползват. И това щеше да е в наша вреда. Юнкер отхвърли тази възможност по достатъчно категоричен начин. Като цяло духът на тази реч беше оптимистичен, решителен, с идея за нови общи политики, нови общи институции. Така че да не се изпуска голямата картина и да не се вторачваме в подробности, които не са важни и добри за нас.
Прочетете цялото интервю тук:
https://arhiv.marica.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%B0-news792939.html