Важна стъпка за премахване на визите за българи за Канада и САЩ

Вчера, 25 април, отбелязахме годишнината от подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Въпреки извървяния път за последните седем години, някои страни по света, все още изискват визи за българи и ни третират различно от останалите граждани на ЕС.

 

Щастлив съм да отбележа, че точно в деня на годишнината, Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласува решение за въвеждане на принципа на реципрочност на визовите режими на трети страни със страните от ЕС. Това значи, че ако някоя външна за Съюза страна изисква визи за граждани на която и да е държава от ЕС, то последната може да изиска целият Съюз да прояви солидарност и да въведе визи за тази външна страна. Ако това решение на парламентарната комисия бъде подкрепено в пленарна зала, ще бъде много решителна стъпка за премахването на визовия режим за български граждани за САЩ и Канада.

 

В това гласуване не подкрепих позицията на ЕНП, която беше по-умерена, а гласувах за категоричен текст, задно с колегите от другите държави, потърпевши от визовия режим. Надявам се, че всички български евродепутати, независимо от партийната си принадлежност ще подкрепят решението в зала.

Bookmark and Share

Leave a Reply