Истинските причини за неприемането на България и Румъния в Шенген

По време на изслушването за Шенген в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) зададох въпрос към г-жа Сесилия Малстрьом (ЕК) и Алън Шатър (Представител на Ирландското председателство на Европейския съвет) за истинските причини за неприемането на България и Румъния в Шенген. Настоях за откровен отговор, още повече с оглед на вътрешнополитическата ситуация в България и предстоящите предсрочни парламентарни избори. Не бива да се допускат спекулации с темата и използването й като аргумент в предизборната кампания. Вече чухме как протестите и падането от власт на правителството на ГЕРБ са причината България да не се присъедини към Шенгенското пространство още тази пролет. Такова твърдение е опит за бягство от отговорност.

Недвусмислени бяха отговорите и на Комисар Малстрьом и на Министър Шатър – техническите критерии за присъединяването на България и Румъния към Шенген са изпълнени. Въпреки това, необходимото единодушие в Съвета не е постигнато. По думите на министър Шатър някои държави-членки настояват за допълнителен напредък по други въпроси, а именно организираната престъпност, корупцията и независимостта на съдебната система.

Нееднократно сме подчертавали, че именно влизането в Шенген е мерило за успеха или провала на правителството за борбата с организираната престъпност. Очевидно то се провали!

Видео:

Bookmark and Share