Срамно решение, вредно за България!

France, the European Parliament of Strasbourg

Безумното решение на парламента от вчера никога няма да има правно действие.  Но вредата, която то нанася на страната ни е огромна. Решението за продължаване на мораториума върху възможността граждани на ЕС да купуват земеделска земя е напълно безмислено и породено единствено от евтин популизъм. Това решение  е доказателство, че България не спазва европейския договор.

Трябва да си даваме сметка,  че България не е популярна в ЕС.  Жалко, но е така. Дълго време, единственият аргумент в наша защита беше, че сме член на ЕС и договорите трябва да се спазват. От вчера този аргумент олекна.

Сега всички противници на България ще намерят повод да ни атакуват.

Преди 6 месеца групи юристи в Брюксел и Лондон търсеха вратички в международните договори за да ограничат достъпа на български работници до трудовия пазар в няколко държави. Не успяха, защото България е пълноправен член на Съюза и страна по договора за присъединяване.

След вчерашното решение на парламента, всички ходове срещу нас са позволени.

След като българският парламент демонстративно отхвърля договора с ЕС, утре някоя държава членка може да реши да не допуска български работници на пазара си, да увеличи таксите на българските студенти, да не зачете някоя квота за български производители или да въведе друга ограничителна мярка. Единственото на което остава да се надяваме, че хората в ЕС не са толкова безотговорни, колкото нашите 171 народни представители от АТАКА, ГЕРБ и БСП.

Предстоят евроизбори.  На тях партиите от крайната десница в Европа ще развяват това безпринципно решение от вчера, като аргумент срещу България и допълнително ще уронват и без това крехката подкрепа за присъствието ни в ЕС.

Bookmark and Share