Eвропейски доходи, сигурност и стандарт на живот за българите – това е целта

Вие сте действащ евродепутат, но сте и заместник-председател на ДСБ. Кое надделя за да получите номинацията на ДСБ в листата на Реформаторския блок?

Надявам се и двете. Моята политическа кариера е резултат от подкрепата на ДСБ, старал съм се да бъда истински представител на избирателите си, без да забравям, че съм в Европарламента и с гласовете на СДС, с които на миналите избори участвахме като Синя коалиция. Щастлив съм, че днес форматът е още по-широк – Реформаторски блок. Вярвам, че обединението на нормалните хора е правилният път. Да защитим европейското членство на България и да постигнем европейски доходи, сигурност и стандарт на живот за българите, това трябва да е целта на всеки политик, всичко останало са средства за достигането на тази цел.

P1130502

 

Кажате най-важното нещо, което свършихте за България през  своя  мандат като евродепутат?

От самото начало съм част от инициативата, с кoято Европа изисква САЩ и Канада да премахнат визите за българи.  Вярвам, че  визите за САЩ ще отпаднат съвсем скоро.  Ние сме европейски граждани и никой не може да ни третира като второ качество европейци. Има още много. Пълният  отчет на всичките ми дейности като евродепутат е достъпен в интернет.

Какво знаят българите за вашата работа и как ви приемат?

Хората са много недоволни от условията в страната. Хубаво е, че станахме членове на ЕС, добре е, че децата ни пътуват, но, казват те, с нищо не се  подобри животът ни. Това е тъжно, защото членството ни в ЕС трябваше да бъде средство в тази посока. Европа безспорно е най-доброто място за живеене, тук са най-образованите хора, най- здравите и заможни. България е още далeч от тези неща и затова хората няма как да  оценят  Европа, не са евроскептици, но са разочаровани, което е много тъжно. Вината за това има БСП.  БСП работи за  Русия, срещу България и ЕС. Това удря по джоба на българина – на всяко домакинство, на всяка фирма. При Енергийния съюз, който Европа предлага ще има общо договаряне на цените, което може да свали цената на енергията за хората с 30%. БСП не иска това, а иска Русия да ни извива ръцете. Българското правителство действа зад гърба на ЕС и българските граждани. Аз наричам това държавна измяна.

Имате ли противници вдясно? Определихте  ГЕРБ като свой политически конкурент?

Ние сме конкуренти за всеки десен глас. Аз влизам в тази кампания, за да имаме група на Реформаторския блок в Европейския парламент, за да имаме колкото се може повече гласове. Избирателите ни са различни. ГЕРБ има своята подкрепа и тя трябва да се уважава, но има огромен брой десни избиратели, които не одобряват онова, което тази партия показа в управлението си. Тези хора трябва да бъдат представени в политиката и в това представителство виждам ролята на Реформаторския блок. Когато всички десни хора и всички  демократи получат своето представителство, едва тогава днешното управление ще отиде трайно в миналото.

Как ще коментирате преференцията, опасенията, че тя може да породи напрежение в Реформаторския блок?

В един от първите ни общи документи като Реформаторски блок, още миналото лято ние се обявихме за мажоритарен елемент чрез задължителна преференция. Такова беше и искането на хилядите хора на протестите. Така че това за нас не е нещо ново, нито сензационно. Преференциалното гласуване не е самоцел, но преференцията е една добра възможност да потърсим максимално широка подкрепа, като дадем на всеки избирател възможност да подкрепи кандидата, който предпочита и практически да нареди листата.

Интервю за в. “100 Вести”, Габрово

Bookmark and Share