Светослав Малинов: “Добрият” Борисов и “лошият” Костов (част I)

Влизането в НАТО и ЕС: “късмет” в точния момент, какъвто сякаш никога преди в най-новата история не сме имали като държавнически решения и избор, или?

Да, има елемент на късмет. За да се види как изглежда този късмет, е добре да се говори с политици и анализатори от Сърбия – те са убедени, че ние сме извадили исторически късмет, и то на техен гръб.

Тук киническата позиция би била онази на Т.С. Елиът – че трябва да внимаваш за какво мечтаеш, щот може да се сбъдне (смях).

Не, убеден съм, че са прави. Трябва да гледаме целия пъзел – да имаме разбиране и за контрастните събития. Край нас през 90-те се извършваше етническо прочистване и избиване на цивилно население. България трябваше да вземе страна, но не на думи, а чрез действия. Точният политик – Иван Костов – се оказа начело на държавата в точния, максимално кризисен момент, и взе точните решения. И България, която – поне в моите очи – нямаше да бъде нищо повече от една бъдеща Молдова, днес е член на ЕС.

При Костов настояването беше сякаш за постоянно, всекидневно общо усилие. И в крайна сметка се оказа, че всеки, който настоява да се бачка настоятелно и ползотворно, “осъмва” като “лош човек”, вид остракиран в общественото съзнание.

Виж, никой не иска шефът му да идва първи на работа, да си тръгва последен, да знае повече от него, да работи повече от него. Никой не желае такива шефове. Е, Костов беше такъв. Българинът правилно усети, че Костов е лош човек (смях). Чувал съм следната история за 1999-та: пратеник на ЕС, май че френският посланик, предложил “отпадане на визите или покана за преговори за членство в ЕС”. Като лош човек (пак да използвам твоя израз), Костов е казал, “България иска и двете”. Тогава, убеден съм, пратеникът на ЕС си е помислил, “о, какъв лош човек!”. Но в края на1999 г. България получи покана за преговори, а в началото на 2001 г. визите отпаднаха.

Цялото интервю можете да прочетете тук: https://www.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Svetoslav-Malinov-Dobriiat-Borisov-i-loshiiat-Kostov-cha_645045.html

Bookmark and Share