Тепърва предстои страната ни да разгърне потенциала си в ЕС

Основното, което може да се каже е, че България е отскоро член в ЕС. Така че от тази гледна точка на всеки първо му идват в главата държавите основателки, тези, които са в ядрото, тези, които близо 60 години действат заедно. От друга страна, добре известен факт е, че българските граждани са едни от най-големите привърженици на ЕС, на интеграцията. Така че този потенциал предстои да се разгърне.

Време е българските политици да започнем дебата по темата за членството в еврозоната и, дай боже, на следващи избори да е ясно, че България избира политици, които са за еврозоната, че в България има, консенсус ако не, то огромно мнозинство и да се демонстрира тази воля. Аз съм убеден, че самото заявяване на намерение от страна на българско правителство вече помага, Т.е. дори и да започне някаква по-голяма интеграция в рамките на еврозоната, вратата пред нас е отворена. Ние не можем да имаме претенции ЕС да спре да се развива. Ние не трябва да влизаме в позицията: “На Запад се развиват, а ние на Изток – не”. Такова нещо няма. А същевременно ще има, дай боже, инициатива за интеграция като общи въоръжени сили или обща прокуратура, в които България може директно да се включи.

Отново се повдигна въпросът за неплатените вноски от 2% на всички държави в НАТО. Тези 2% са политическо намерение, обща цел, която трябва да бъде постигната до 2024 година. Да се твърди, че неплатени вноски има и се дължат пари на САЩ, означава дълбоко непознаване на процеса и начина, по който НАТО функционира.

Интервю за БНР. Целият запис можете да чуете тук: http://bnr.bg/horizont/post/100835937/svetoslav-malinov-predstoi-stranata-ni-da-razgarne-potenciala-si-v-es

Bookmark and Share