И от Костов, и от Борисов може да се научи много

Г-н Малинов, кое се оказа по-голямо предизвикателство – кандидатпрезидентската битка или тази за евродепутат? Чакахте дълго за Брюксел, докато Лисабонският договор утвърди нови места в Европарламента.

Битката за президентството беше много кратка и не можах съвсем да я усетя. Мисля, че за две седмици трябваше да се проведе кампанията и за мен личното участие свърши с първичните избори. Така че там битката просто не се състоя. В този смисъл двете неща не могат да бъдат измервани.

Сега, като виждате Росен Плевнелиев сред овациите на президент, изпитвате ли нотка на завист?

Не, не. Радвам се, че България има нов президент, излъчен от десницата. И дори първата му реч прави силно впечатление с ясна визия. Разбира се, тя е много претенциозна, или по-точно прекалено смела за правомощията на президента. Но винаги съм казвал, че президентът има изключителни възможности да влияе. Това, че г-н Първанов имаше вкус към тайните, на ръба на допустимото, не означава, че няма да видим нов стил сега.

Силно ни впечатли вашата реакция към новия президент. Доста елегантно, а и неочаквано го похвалихте.

Държа на това, което споделихме вчера. Това е реч, която приляга повече на министър-председател, реч с икономическа визия. Казвате – похвалихме. Има много ясна уговорка, че това не бива да останат думи и намерения.

Г-н Малинов, не говорите ли в ДСБ твърде сложно, недостъпно за обикновените хора? И няма ли опасност да се превърнете в бутикова партия?

Не мисля, че това е стилът на ДСБ. Всъщност в нашите редици има хора с по-сериозно образование и компетентност. Но че се говори сложно и че сме елитарна партия – това са по-скоро дежурни обвинения. Да, само ДСБ е в състояние да обсъжда проблеми, които сами по себе си са сложни. Една скоба – в момента няма дебат по фискалния пакт, който е от съдбоносно значение за България. Понеже не може да се говори просто, не се говори. Но това е изключително груба грешка.

Понякога изглежда, че гледате към СДС снизходително – като към по-млад и неопитен партньор?

Синята коалиция се яви на последните избори на две състезания едновременно и постигна два различни резултата. Избирателите дадоха категорична подкрепа на Синята коалиция по места и отрицателна оценка на всякакъв друг вид експерименти и формули. Гледаме на СДС като на наш партньор, с който трябва да постигнем час по-скоро яснота за явяването на изборите. Не знам защо някой се опитва да внушава, че Синята коалиция не съществува. Предстоят преговори за укрепването й.

Но не беше ли съкрушителен удара върху нея с разпадането й за президентските избори, последвало от стъпката на СДС към ОДС на Софиянски?

Коалицията издържа много важен тест в критични условия и нашите избиратели показаха, че държат на тази формула. Ако приключим фазата с експериментите, пред нас пътят е съвършено ясен.

Сега кой е в позиция да поставя условия – СДС или ДСБ? Защото може би този път те имат чувство за вина.

Никога не се започва с условия. Преговорите трябва да започват с ясна крайна цел, приемлива за всички. А тя е – максимално добро представяне на изборите. Пък и част от условията избирателите ги поставиха.

Г-н Малинов, Иван Костов предложи много въодушевен вашата кандидатура за президент. Пролича колко много ви цени и дори ви видяхме като негов фаворит. Това ласкае ли ви?

Не мога да не бъда поласкан. Но за мен колкото е стойностна личната оценка на Костов, толкова и единодушната подкрепа от ДСБ. Не мисля, че бих могъл просто да бъда издигнат от един човек, било то и Иван Костов. Но ако някой политик ви каже, че номинацията за президент не е важен момент в неговия живот, той няма да бъде искрен.

Впечатлявате с политическата си риторика, с убедителност. Дали не задминахте Костов?

Не, не може да бъде задминат, защото е свързан с момент в политиката, който никога няма да се повтори. Такъв колосален избор в такъв колосален сблъсък – Европа, Балканите, Русия и САЩ. На Иван Костов чисто исторически се падна шансът да вземе цялата слава, на тази преориентация на България.

Тези, които идват след него в десницата, трябва да се ориентират към по-конкретни, по-малки успехи. Това беше едно героично минало. И неслучайно този, който се е държал както подобава, изглежда и в очите на другите като герой. Сега от позицията на евродепутат виждам какъв исторически шанс сме имали в онези събития през 1989 г. начело да се окаже точно екипът на Иван Костов. Да се вземат точно тези решения, защото възможностите за грешки, забавяне и колебания биха изпратили България в друга орбита. В чакалнята извън Европа.

Казахте силни думи. Учили ли сте се от Иван Костов?

Всеки, който е работил с Костов, е научил много неща. Представете си, че избирате личност не от гледна точка на това кой ви е най-приятен, с кого бихте искали да прекарате лятото и други подобни глупости, а по критерия – кой искате да управлява вашите пари или фирмата, в която сте. Така погледнете на българските премиери – не кой най-много ви харесва, а кой ще управлява най-добре. Тогава Иван Костов излиза като безспорен фаворит. От него можеш да се учиш на много неща. И от г-н Борисов можеш да се учиш на много неща.

С какво впечатлява Борисов, според вас?

Умението да общува. Но мисля, че това умение трябва да бъде съчетано с умението да се решават проблеми. Така или иначе политическата комуникация при него се смята за основно достойнство. Но все пак аз имам по-високи критерии.

Всички помним как Костов и Борисов задочно разговаряха – къде буквално, къде метафорично – кой кого ще бие на тенис. Тогава Костов заяви, че вие ще биете премиера на тенис.

Вижте, това са част от многото неща – част от политическата комуникация. В групите, където хората разбират, този въпрос не се обсъжда. Иначе Бойко Борисов играе тенис и е голям тенисист.

Никога не говорите за себе си. Как разтоварвате, как отпускате?

Аз обичам да играя тенис. И действително обичам да прекарвам времето със семейството си. Имам малка дъщеря, на 4 години – много чакано дете. И за мен е огромно удоволствие да прекарвам времето си с нея.

Семейството ви ще остане ли в България, или ще ви последва в Брюксел ?

Ще си останат в България.

Г-н Малинов, как гледате на амбициите на независимите в парламента да правят нова дясна партия?

Десни партии и изобщо нови партии са се правили и ще се правят. Винаги ще се появяват нови формации, въпросът е кой остава.

Но тази прословута силна, обединена десница вече звучи като утопия…

Десницата никога няма да се обедини безостатъчно, т.е. всички да са на едно място. Това е и комично като претенция. Ще има най-много няколко формации, които ще изглеждат сериозно, и още по-малко, които ще влязат в следващия парламент. Аз гарантирам за Синята коалиция. В България са се правили много опити и много малко са успявали.

Г-н Малинов, ваши студенти политолози разказват, че сте доста строг и взискателен като преподавател.

Опитвам се максимално да научавам студентите на важни неща за тяхната работа. За мен е важно оценката на тези, които са се реализирали добре като политолози. Не знам дали съм строг, но съм изключително полезен като преподавател. И ако трябва да избирам между това, дали да бъда строг, или да бъда обичан от студентите, разбира се, че предпочитам да бъда и полезен пред това да създавам добро настроение.

Интервю във Всеки ден

Bookmark and Share

Leave a Reply