SvMUkr-wБългарските евродепутати остро осъждаме ескалацията на напрежение и актовете на насилие по улиците на Украйна. Тревожна е информацията за разполагане на военни части в Киев.

Правителство и президент, които потъпкват основни права и свободи на народа си, не могат да продължат да управляват и затова настояваме за изпълнение решението на Съвета на външните министри на ЕС от 10 февруари 2014г. за сформиране на ново обединително правителство, предсрочни президентски избори и конституционни реформи.

Подкрепяме и незабавното въвеждане на санкции срещу всички виновни за насилието в Украйна. В същото време смятаме, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна трябва да остане на масата като доказателство за готовността на ЕС да подкрепи държавите, споделящи демократичните ценности.

Украинските граждани днес смело демонстрират, че сами могат и искат да определят бъдещото развитие на страната си и че са против всякаква външна намеса, която се опитва да ги отклони от пътя им към Европейския съюз. Призоваваме ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да влязат в ролята на посредници в разрешаването на конфликта и настояваме те да получат безусловната подкрепа на международната общност.

Не на последно място изразяваме най-искрени съболезнования към близките на загиналите в сблъсъците.

Андрей Ковачев – ЕНП/ГЕРБ
Антония Първанова – АЛДЕ/НДСВ
Владимир Уручев – ЕНП/ГЕРБ
Мария Габриел – ЕНП/ГЕРБ
Моника Панайотова – ЕНП/ГЕРБ
Надежда Нейнски – ЕНП/СК
Преслав Борисов – ЕНП/ГЕРБ
Светослав Малинов – ЕНП/СК
Станимир Илчев – АЛДЕ/НДСВ

Евродепутатите от БСП, ДПС и избраните с листата на АТАКА не са подписали писмото.