Светослав Малинов е депутат в Европейския Парламент, излъчен от листата на Синята коалиция. Един от учредителите на ДСБ и понастоящем заместник-председател на партията. Университетски преподавател по Политилогия и един от най-­големите български теоретици на политическия консерватизъм.

Г-н Малинов, разкажете на читателите на LiveNews за кампанията, която провеждате в Европейския парламент относно премахването на визите за български граждани за САЩ и Канада.

В хода на текущите общи търговски преговори между ЕС и Канада, решихме да поставим и този въпрос. Европейският съюз е доброволен политически съюз на демократични държави. Веднъж след като сме влезли в този съюз и другите са ни приели, можем да влияем на общата политика и да изискваме да бъдем третирани като всички останали граждани на Съюза, не може да има двоен стандарт. България има политическите инструменти да отстоява тази позиция и да участва активно в европейската политика, да търси съюзници сред другите страни-членки. В конкретния случай например, действаме заедно Румъния и Чехия, които също са потърпевши от визовия режим. Това, което се случва в момента е, че евродепутатите от тези страни наложихме в комисията решение, ако някоя външна за Съюза държава изисква визи за граждани на страна-членка, то целия ЕС солидарно да приложи реципрочна мярка и да въведе визи за гражданите на тази държава. Ако това предложение се приеме в зала, България ще може да поиска Канада да махне визите за българи, или целият ЕС да въведе визи за канадски граждани. Казвам Канада, защото в момента контекстът е такъв, но веднъж приет, механизъмът ще бъде валиден и за САЩ и за всяка външна за ЕС страна.

Според Вас, кога реално можем да очакваме отпадане на американските и канадските визи за българи?

Вярвам, че политическият механизъм вече неумолимо работи за отмяната на визите. Направихме първата стъпка – решението в ресорната парламентарна комисия. Следват още няколко етапа. Не бих се ангажирал със срокове, но е възможо да се случи още в мандата на сегашния Европейски парламент (до 2014 година – б.а.). Не бива да забравяме, че страните в Северна Америка са наши партньори. Вярвам, че те ще свалят визовия режим сами, без да се налага да се задейства механизма, но решението на Европарламента ще бъде дипломатически знак, който ще задейства процеса.

Като депутат в Европейския парламент, кажете как изглежда от Брюксел казуса с присъединяването на България към Шенгенското пространство? Какво спира приемането на страната ни в Шенген?

Точно както при казуса с визите и по въпроса с Шенген следва да се търси интереса на всички европейци. Правителствата на страните от ЕС трябва да са убедени, че външната граница на общото ни пространство е добре защитена и гарантира сигурността на техните граждани. Ако България или Румъния не упражняват ефективен граничен контрол с външния свят, това може да доведе до потоци нелегална емиграция, контрабанда или дори тероризъм на територията на Съюза, а някои държави в ЕС са особено чувствителни по тези теми. Работа на българското правителство е да убеди своите колеги, че ние имаме работещи институции и политическа воля да пазим общата външна граница.

Вие сте един от изявените представители на консервативното крило в ДСБ. Според Вас, какви са перспективите пред консерватизма в България?

Да се говори за крила в ДСБ е спекулативно. Затова, ако позволите ще ви отговоря като човек, живял и учил в Йорк – един от най-традиционните британски градове и като учен, който дълги години изследва политическите идеи и консерватизма в частност. Консерватизмът не е идеология, а преди всичко светоусещане на една политическа общност. Затова той не може да бъде създаден като проект на политическо инженерство, не може да бъде залепен като етикет. Няма как да се съберат в една стая няколко спонсори, медиини магнати и политици и просто така да си измислят консервативна десница. Дори и да го направят, в този случай лъжата повторена 100 пъти няма да стане истина. Консерватизмът или го има, или не.

В последните години не един и двама български политици се заявяват като консерватори, но класическата консервативна десница като че ли не се е случила досега…

През годините различни партии сензационно са се заявявали като консервативни и резултатът винаги е нелеп. Ако в една общност има автентично консервативно светоусещане, тя няма нужда да си лепи етикет. ДСБ никога не се е обявявала за консервативна партия, но нейният лидер е единственият в новата ни политическа история, който е правил непопулярни реформи, раздържавяване и е водил самостоятелна външна политика, без да сервилничи на външни фактори. Реформи и твърдост, за които между другото получава същите критики, каквито имаше, има и до днес в британското общество към лейди Тачър. Изобщо, за да познаете консерватора, не търсете табелката над вратата, а съдете по делата и по отношението на левицата и крайните либерали към него. Консерваторът обичайно е обект на злостни нападки. Вторият ориентир за това каква е една партия, това е естеството на политическата общност. Ако погледнете списъка на членовете на ДСБ от центъра на София, Пловдив, Варна или моя Бургас, ще познаете вътре фамилни имена, които сте срещали в учебниците по история. Реални потомци на Строителите на съвременна България. Традиция и семейно възпитание – ето Ви го консерватизмът, да си лепим табелка е излишно. Между другото, на вратите на традиционните консервативни клубове по Пал Мал в Лондон няма табелки. Това са политически средища на по 300 години, и се счита, че всеки консерватор знае къде е Карлтън, а който не знае, не е консерватор.

Доколко ДСБ, партията на която сте заместник-председател, може да провежда консервативни политики и в кои сфери на обществения живот?

През 90-те, десницата в Канада и САЩ, повлияна от Тачър и Рейган формулира политическата концепция “Common Sense Revolution” – революция на здравия разум. Здрав разум беше валутния борд и финансовата стабилност на Костов след хиперинфлацията на Виденов. Здрав разум беше недопускането на косовски бежанци в България по време на войната. Здрав разум беше решението за отказ от АЕЦ Белене. Когато паднат визите за Канада и САЩ, това също ще бъде здрав разум. Ето ви консервативни политики.

Партия ДСБ наскоро бе напусната от ключови фигури – как гледат на това вашите международни партньори в рамките на Европейската народна партия?

Не очаквайте ЕНП да се тревожи, когато отделни хора напускат, за преминат в партията на бивш еврокомисар от групата на европейските либерали. Повечето партии в ЕНП имат много дълга политическа история и приемат политическото номадство като досаден страничен ефект, а не като истинска политика. Медийните сензации са друг въпрос. Ако утре 50 души се запишат в ДСБ на мястото на напусналите 20, вие журналистите ще го отразите ли? Едва ли.

ЕНП управлява Европа и следи сериозната политика, а не медиините спекулации. Интересува ги да има здрава и стабилна Синя коалиция. Не е случайно, че в преговорните екипи бяхме излъчени тъкмо ние с Надежда Нейнски, като хора, които са в Брюксел всяка седмица. ЕНП разчита на Синята коалиция. До няколко седмици това ще стане очевидно, но нека не избързваме. . .

Всъщност как вървят преговорите и очаквате ли съпротивата срещу коалицията от някои среди в СДС да продължи?

Преговорите вървят по план и с нормално темпо. Не ме изненадва, че има съпротива. За мен е важно, че ключовите хора, разпознаваемите лица в СДС застават твърдо зад коалицията. Синята коалиция е дълбоко смислен и логичен политически ход. Това е ясно за съмишлениците ни в България, но е особено очевадно, когато го погледнеш от Брюксел. Няма как да обосновем пред своите колеги от ЕНП отделното присъствие на две партии с толкова близки позиции. Несериозно е. Очаквам да сключим коалицията след 15-ти май. По-важното е да се разбере, че се стремим не просто към конюнктурна коалиция с хоризонт следващите избори, а към нещо по-голямо: към траен политически съюз с дългосрочна перспектива. Това очакват от нас избирателите ни и ние ще бъдем на нужната висота да им го дадем.

Източник: LiveNews