По повод на 9 май, Деня на Европа, в който честваме основаването на Европейския съюз, EU Careers Bulgaria със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в България и Центъра за кариерно развитие към СУ организират публична лекция на тема „Кариерни възможности в институциите на ЕС” с гост-лектор евродепутата Светослав Малинов и посланика на EU Careers за България Маргарет Тачева.

Заповядайте!

12-07-04 Malinov STR 15_f

Работата и стажа за Евроиституциите определено са мечта, но и огромно предизвикателство за младите българи. Те трябва да минат не само сложна процедура по подбор, но и да се състезават на равни начала с кандидати от всички останали държави-членки на ЕС. За някои стажове се борят до сто души за едно място, но дори и за по-големите стажантски програми, конкуренцията не пада под 10 души за позиция.

Въпреки огромните трудности и честите неуспехи при първо кандидатстване, усилията си заслужават, защото месечното възнаграждение за стаж е около 1100-1200 евро, а за постоянна работа – 4300 евро. Друг фактор, който привлича младите кандидати е и факта, че работните позиции се намират в Брюксел или Люксембург – мултинационални столици с изключително динамичен ритъм.

Лекцията цели да помогне на потенциалните кандидати с нелеката процедура подбор за работа или стаж в Евроинституциите. Присъстващите ще могат да научат в кои институции биха могли да стажуват или работят, как да се отличат сред останалите кандидати, как да подготвят документите си спрямо посочените изисквания. Гостите ще могат да се информират и какви временни и постоянни служители търсят институциите, какво представляват EPSO изпитите, какви са етапите и критериите за подбор.

Светослав Малинов ще представи какви са опциите за стаж към отделен евродепутат, каква е разликата между това да работиш към екипа на политическите лица и това да си част от администрацията на Европейския парламент.

Не на последно място, ще бъдат коментирани и темите свързани с преимуществата и социалните придобивки, политиката по обучения и развитие на персонала на институциите.

Модератор на лекцията ще бъде Теодор Стойчев, пресаташе на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Събитието ще се проведе на 11 май (събота) от 11.00 часа в аудитория 292 в Северното крило на Ректората на Софийския университет и е отворено за всички желаещи да присъстват. Очаквам Ви!