Полицията в България възпрепятства работата на европейска медия

Днес поисках среща с еврокомисар Нели Крус, за да я информирам за тревожното състояние на медийната среда в България. Повод е случката с телевизия АРТЕ. За съжаление, страната ни не просто е далеч от европейските стандарти за свобода на информацията, под въпрос вече е поставена личната неприкосновеност на журналистите. Надявам се Комисията да реагира на сигнала ми. (още)

Истинските причини за неприемането на България и Румъния в Шенген

По време на изслушването за Шенген в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) зададох въпрос към г-жа Сесилия Малстрьом (ЕК) и Алън Шатър (Представител на Ирландското председателство на Европейския съвет) за истинските причини за неприемането на България и Румъния в Шенген. Настоях за откровен отговор, още повече с оглед на вътрешнополитическата ситуация в България и предстоящите предсрочни парламентарни избори. Не бива да се допускат спекулации с темата […] (още)

Изказване на Светослав Малинов в рамките на дебата в ЕП за правовия ред в България

  Вземам думата* като представител на традиционната българска десница, чийто анти-комунизъм и евроатлантическа ориентация върна България на картата на Европа. Неведнъж сме били свидетели дори в тази зала на постоянното желание на левицата да обвинява един или друг десен лидер, че не е демократ, че има склонност към авторитаризъм и пр. Това е запазена марка на левицата особено в бившите комунистически страни и те често са злоупотребявали с нея. За […] (още)

Въпрос към кипърското председателство относно разширяването на Шенгенското пространство

В отговор на зададен от мен въпрос в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) министърът на правосъдието на Кипър заяви, че приоритет на мандата на кипърското председателство ще бъде разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния. (още)

Подкрепих отхвърлянето на АСТА

На днешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласувахме становище до водещата Комисия по международна търговия. Подкрепих отхвърлянето на АСТА в сегашната редакция на споразумението. Убеден съм, че предложеният за съгласуване текст на АСТА съдържа прекалено много правни неясноти и възможности за злоупотреби. За да не се стигне до нарушаване на основни права и граждански свободи, подкрепих окончателния текст на становището, с което призовавахме Комисията […] (още)

Заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 8 май 2012

Проследете на живо заседанието на комисията: 8 май – 10:00 – 13:30: тук Предполагаемо използване на европейски държави от ЦРУ с цел транспортиране и незаконно задържане на затворници: последващи мерки във връзка с доклада на временната комисия на ЕП по предполагаемото използване на европейски държави от ЦРУ с цел транспортиране и незаконно задържане на затворници Европейска година на гражданите (2013 г.) Европейска заповед за разследване по дела от наказателен характер […] (още)

АКТА съдържа възможност за следене по интернет

На заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) бе представена позицията на Европейския надзорен орган по защита на данните (EDPS). Приятели, това, което от самото начало ни притесняваше, а именно – може ли частни лица, потребители на съдържание в мрежата за лични цели, без да реализират печалба, да попаднат под ударите на АКТА и да бъдат преследвани, получиха отговор от представителя на Европейския надзорен орган по […] (още)

Заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи – 25, 26 април 2012

Проследете на живо заседанието на комисията: 25 април – 11:00 – 13:30: тук; Консулска защита за гражданите на Съюза в чужбина Създаване на Европейска система за наблюдение на границите (EUROSUR) Използване на резервационни данни на пътниците Актуална информация за положението в Гърция по отношение на миграцията, убежищата и границите – продължаване на разискването в пленарна зала от 19 април 2012 г. 25 април – 16:00 – 19:30: тук; Изменение на […] (още)

Важна стъпка за премахване на визите за българи за Канада и САЩ

Вчера, 25 април, отбелязахме годишнината от подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Въпреки извървяния път за последните седем години, някои страни по света, все още изискват визи за българи и ни третират различно от останалите граждани на ЕС.   Щастлив съм да отбележа, че точно в деня на годишнината, Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) гласува решение за въвеждане на принципа на реципрочност на […] (още)

Заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи – 20, 21 март 2012

Проследете на живо заседанието на комисията: 20 март – 10:00 – 13:30: тук; Изслушване: Деблокиране на директивата за борба с дискриминацията 20 март – 16:00 – 19:30: тук; Общи разпоредби – Фонд „Убежище и миграция“ и инструмент за финансово подпомагане Фонд „Убежище и миграция“ Инструмент за финансово подпомагане — Полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управление на кризи Фонд „Вътрешна сигурност“ — външни граници и визи Приоритети на […] (още)

Next Page »