Европейският парламент ще разгледа петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина

В сряда, 21 март, в комисията по петиции на Европейския парламент ще бъде обсъдена петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Инициативата има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. В нейна защита се обявяват евродепутатът Светослав Малинов и колегите му от българската делегация в Eвропарламента.     […] (още)

Опознаване на ЕС в училище

Обсъждане на доклада за изучаването на Европейския съюз в училищата на Заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент на 15.10.2015 “Убеден съм, че Европейският съюз трябва да се изучава в училище не от гледна точка на функционирането му, а чрез правата и свободите, които той осигурява на младите хора. Всяка държава членка следва да изработи методология въз основа на собствения си опит, защото само чрез познаването и […] (още)

Представяне на случая „Меган“ пред Европейския парламент

Вчера, 27 януари 2015 г., в Комисията по петиции на Европейския парламент разгледахме скандалния случай с малката Меган, насилствено отнета от своята майка Елисавета Попова и дадена за осиновяване в чуждо семейство. Аз не мога да остана нито безучастен, нито да изляза извън емоциите, когато става дума за съдбата на едно дете, българче, отделено от роднините си и поверено в ръцете на осиновители. Този случай е категоричен пример за действия, […] (още)

Европейският парламент не одобри кандидатурата на Аленка Братушек

Аленка Братушек, кандидат за комисар по въпросите за енергийния съюз на ЕС, тази вечер беше гласувана като неподходяща за поста на специално събрание на комисиите по околна среда и по енергетика в Европейския парламент. Категоричното мнозинство “против” идва след неубедителното й представяне на проведеното изслушване миналта седмица, както и след съмнителните обстоятелства по издигането на нейната кандидатура. Братушек не предложи ясни стъпки за бъдещето на енергийния сектор в ЕС и […] (още)

Петиции (PETI)

Страница на комисия “Петиции” към ЕП (още)

Промишленост, изследвания и енергетика (ITRE)

Страница на комисия “Промишленост, изследвания и енергетика” към ЕП (още)

Култура и образование (CULT)

Страница на комисия “Култура и образование” към ЕП. (още)