Резолюция на Европейския парламент относно ситуацията в Украйна

На пленарното си заседание през януари, Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за ситуацията в Украйна, в която водещите европейски политически групи успяха да се обединят около обща позиця на солидарност със страната и нейните граждани. Резолюцията осъжда строго всички актове на тероризъм и криминално поведение на сепаратистите и другите незаконни сили в Източна Украйна. Обект на остра критика е агресивната експанзионистична политика на Русия, която представлява заплаха не само за […] (още)

Призоваваме европейските лидери да реагират на убийствата в лагера Ашраф в Ирак

Няма съмнение, че когато днес светът обърне поглед към Близкия изток, първото, което вижда, е конфликтът в Сирия. Трагедията, в която един диктатор воюва със своя народ и дори използва химически оръжия срещу напълно невинни граждани естествено приковава вниманието на всички. Подобни престъпни действия, макар и в по-малък мащаб, се случиха обаче и в една друга страна от региона, която днес е в сянката на конфликта в Сирия. Става дума […] (още)

Всички граждани, които са жертва на престъпление, трябва да се ползват с еднаква защита

Правото на свободно придвижване е сред основните свободи на гражданите на Европейския съюз. Както институциите на Съюза, така и ние като народни представители имаме за задача да поддържаме и развиваме общо пространство на свобода, сигурност и правораздаване. Именно заради това трябва да бъдат приети мерки в областта на съдебното сътрудничество по гражданско-правни въпроси с трансгранични последици. Подкрепям взаимното признаване на мерки за осигуряване на защита по граждански дела, тъй като […] (още)

ЕП отхвърли многогодишната финансова рамка

Европейският парламент очаквано отхвърли многогодишната финансова рамка 2014-2020. Този проектобюджет сериозно ощетяваше ключови европейски политики, които уреждат функционирането на Съюза като единна структура. Например общата енергийна политика на Съюза е нещо, което няма как да се реши на ниво национални правителства. Трябва Съюзът да има своя единна политика за енергийна независимост и диверсификация, която да се формира и провежда на европейско ниво. Ние от Синята коалиция последователно настояваме, преговорите с […] (още)

Писмено изказване на Светослав Малинов в дебата по речта на Жозе Барозу за състоянието на Съюза

Г-н Президент, позволете ми да изразя силното си одобрение на речта на г-н Барозо, който ни представи една смела визия за Обединена Европа. Аз съм от тези, които без колебания биха тръгнали по този път. Подобни послания категорично очертават разделенията в този парламент  – и това е особено полезно, защото, както показаха колегите консерватори, търсенето на консенсус за тази визия е безсмислено. Никой не може да се хареса на всички. Разбирам, […] (още)

Без колебание гласувам срещу АСТА

Никой не може да отрече нуждата от международно споразумение, задължаващо максимален брой страни да спазват правото на интелектуална собственост. ЕС е световен лидер в областта на иновациите, патентите, научното развитие. За нашия лишен от природни ресурси континент, успешната защита на този вид собственост е от решаващо значение за благоденствието на всички европейци. Въпреки това без колебание ще гласувам срещу АСТА, защото споразумението се провали в най-важното – то не успя […] (още)

Европейският парламент настоява за отмяна на канадските визи за българи, румънци и чехи

Пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург включваше дебат за търговското споразумение ЕС-Канада. Преди месец наложихме в Комисията по правосъдие, сигурност и вътрешни работи (LIBE) решението, да обвържем споразумението с темата за визите, които Канада все още изисква за български, румънски и чешки граждани. След изказаните позиции на политическите групи в ЕП вчера, нещата вървят към обвърване на Търговското споразумение с принципа на реципрочност на визовия режим. Благодаря на колегите […] (още)

Равенството на държавите-членки на Европейския съюз трябва да се защитава

Писмено становище по дебата за канадските визи, внесено в пленарна сесия на ЕП Има нещо дълбоко символично в това, че поводът за дебата относно премахването на канадските визи за българи, румънци и чехи се оказва предстоящото търговско споразумение между Канада и Европейския съюз. Търговските споразумения винаги търсят взаимната изгода и са максимално прагматични. Ето защо разговорът за принципи и ценности по време на търговски преговори често за смята за проява […] (още)

Пленарно заседание – 10 май 2012

Доклади: Общи разисквания – Освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета за финансовата 2010 година (43 доклада) ГЛАСУВАНЕ, последвано от обяснения на вот Защита срещу дъмпингов внос от държави, които не са членки на Европейската общност Ограничения върху вноса на определени стоманени продукти от Русия Електронното публикуване на Официален вестник на Европейския съюз Бъдещето на регионалните летища и въздухоплавателните услуги в ЕС 43 доклада за освобождаване от отговорност […] (още)

Пленарно заседание – 9 май 2012

Бъдещето на Европа – Декларация на председателя Теми на заседанието: Роумингът в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза Резултати от посещението на делегацията на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Сицилия и Лампедуза. – Изявления на Съвета и на Комисията Приложимото право към извъндоговорни задължения ( Рим II ) Търговската и инвестиционна стратегия на ЕС за Южното Средиземноморие след революциите на Арабската пролет Патентоване на […] (още)

Next Page »