Интервю за БНР, 25.04.2013

Никакъв нюанс няма да има в позицията на ЕНП?! Аз ще гласувам, за да се влезе в процедура на дебат, изслушване. Да, колегите от ГЕРБ ще гласуват различно. Просто ние, от Синята коалиция, имаме много категорично отношение и изобщо не може да се говори за нюанс. Ние просто имаме обратното мнение на това, което имат хората от ЕНП. Между другото, само да отбележа процедурата означава, че няма консенсус, няма съгласие. Но когато се отиде на гласуване координаторите, които представляват различните групи, показват много ясно наличие на мнозинство срещу, така да го кажа, ЕНП. Това е крайно неприятно, защото ЕНП е в изолация заради Борисов и заради Цветанов. Но това не се случва за първи път и вече започва да става постоянна практика. Предполагам, че ще бъде за последно.

Искам да отбележа колко лошо се развиват нещата за България. Забравяме за ГЕРБ, забравяме за Цветанов. Имаше дебат в пленарна зала преди няколко месеца, в който дебат ставаше дума, че в България няма върховенство на правото, потъпкват се фундаментални права. Бяха изтъкнати примери. Тогава се спомена, макар и без да има всички тези обвинения и доказателства за подслушванията, за полицейско насилие. Защитата на ГЕРБ беше организирана около това, че атаката се провежда от политически противници и че в крайна сметка Прокуратурата и Съдът не са се произнесли и че всичко това се прави заради избори. В много ниска точка за България прекъсна дебатът, с общо усещане, че българското правителство или е правило нарушения, или е било на ръба, но така или иначе тягостното впечатление остана. Препотвърди се лошото развитие за влизането ни в Шенген. Три държави вече се обявиха официално против. И от тази ниска точка сега имаме ново пропадане, в което вече не политически противници, не лидери на опозицията, а министри от правителството на самия ГЕРБ, на самия Цветанов и Борисов казват директно за какво става дума. Това е ново равнище на пропадане и възстановяването може да стане само с незабавно изтегляне на Цветанов, разберете го това. Това не са някакви задявания по време на кампания. Това не са някакви закачки, защото трябва да се печелят гласове. Става дума за авторитета на България, който е жестоко наранен заради наличието на личност като Цветанов. Фактът, че е бил вътрешен министър започва да тежи на цялата страна и то вероятно още месеци напред. Този човек трябва да направи още няколко действия сега, не за да измие срама в личен план, а за да покаже, че в България все пак, когато се случат определени неща, политиците носят отговорност. В противен случай трите неща, заради които ние няма да получим Шенген и няма да получим онова, което България заслужава, а именно заради организирана престъпност, липса на независимост в съдебната власт и корупция. Тези неща ще продължат да стоят и ще станат запазена марка на България, което е незаслужено. Това трябва да си отиде заедно с ГЕРБ и Цветанов час по-скоро.

Не ме интересува какво става в ГЕРБ между господаря и слугата. Това, което става с България е, че ние изглеждаме в пъти по-зле околкото преди няколко месеца и няма никакво значение кой от кого иска да се оттърве в ГЕРБ. Тоест понеже Бойко Борисов иска да се оттърве от Цветанов, ние сега трябва да се чудим как да защитим Цветанов ли? Това е съвсем друго измерение кой колко е чистоплътен, работейки с Цветанов, радвайки се на неговия стил, призовавйки да се гласува за хора като него, защото той, видите ли, се саморазправял по най-добрия начин с престъпността. Цветанов наруши закона, когато от трибуната на Народното събрание прочете СРС-та и обвини лекари, които след това се оказа, че са невинни. Има натрупване…

Лошото ще бъде, че дебат в Европарламента ще има. Какъв ще бъде крайният резултат, формален, няма никакво значение. България ще бъде най-бедната в очите на нашите колеги. Ще бъде най-бедната, най-корумпираната държава, в която обаче, ще има един бонус: ще се добави, че в България масово се подслушва. И въпреки тези факти и обстоятелства политиците, които са отговорни за това не подават оставки. А и хората не се възмущават по начина, по който би трябвало. Вредата, която ГЕРБ нанесе, и може би тук трябва да кажем  – Борисов и Цветанов със своята полицейска политика,  вредата е много тежка и ще бъде нужно доста време, за да се възстанови престижа на страната. Това трябва да бъде разбрано дори от тези от ГЕРБ, които се гордеят, че са били подслушвани от Цветанов и изобщо не ги интересува този въпрос. Трябва да се разбере, че сме членове на една общност от ценности и част от политиците в Европейския съюз никога няма да оставят подобни въпроси на нивото на политическата солидарност. Това трябва да се разбере.

ГЕРБ се радва на подкрепата на ЕНП, но тази подкрепа е слаба, неубедителна и служебна. Тя ще спре в момента, в който приключи, според мен, казусът с Цветанов и от там нататък ГЕРБ ще бъде едно от срамните петна в историята на ЕНП. В това съм абсолютно убеден и ще го заявя, ако трябва пред своите колеги от ЕНП, както съм го и заявявал. Не става дума за цялата партия, а за начина, по който България беше управлявана – чрез МВР, специфичните заслуги на Цветанов за това и опита всичко това да се превърне в някакъв вид политическа атака и пр. Виждаме пред очите ни какво става. И аз не съм оптимист, че изобщо в момента Цветанов е в състояние да разбере политическата отговорност, която вече носи пред България. Той продължава да си мисли, че всички, които са с него, са някак си част от престъпността. Това беше изречено, дори в деня, в който Президентът потвърди, че има своите съмнения. Толкова по въпроса.