bulgaria_0

Българските евродепутати Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ), Надежда Нейнски и Светослав Малинов (ЕНП/Синята коалиция) се срещнаха в Страсбург със заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг. Те запознаха зам.-председателя на ЕК с политическата ситуация в България и продължаващите вече близо 6 месеца мирни граждански протести срещу правителството на Пламен Орешарски и Тройната коалиция  БСП, ДПС и Атака.

Българските евродепутати отправиха призив към Вивиан Рединг да наблюдава отблизо случващото се в България, което не кореспондира с европейските ценности и принципи на управление, а именно: проявите на полицейско насилие срещу мирно протестиращите граждани и студенти, политическата репресия над протестиращи и опозиция, натискът и контролът над медиите, назначенията на компрометирани политически фигури на ключови държавни позиции, непрозрачното взимане на решения по геостратегически проекти за България.

Надежда Нейнски,  Моника Панайотова и Светослав Малинов споделиха пред г-жа Рединг, че сегашните протести не са за социални въпроси, а за морала в политиката, за повече прозрачност, независимост на медиите и борба с корупцията. В това отношение българските евродепутати от Групата на ЕНП споделиха своето притеснение, че участието в протестите често води до налагане на санкции от страна на управляващите, което е в разрез с конституционните права на гражданите.

Източник: Група на ЕНП е ЕП