На 4 декември 2013 г. взех участие в състоялата се среща на интергрупата „Приятели на свободен Иран“ с представители на Иранската опозиция. Създадено през 2003 г., обединението се ползва с подкрепата на над 300 евродепутати. Освен представителите на Европарламента, на конференцията присъстваха депутати от различни национални парламенти и председателката на Националния съвет на иранската съпротива г-жа Мариам Раджави. С колегите ми се обединихме около становището, че трябва да има по-голяма ангажираност на международната общност със случващото се с иранските дисиденти в Ирак.

Припомням, че сутринта на 1 септември 2013 г. в лагера Ашраф на територията на Ирак бе извършено нападение върху напълно беззащитни и невъоръжени хора, намиращи се под защитата на Женевската конвенция. Бяха убити 52 човека и са отвлечени 7. В декларация от 10 октомври Европейският парламент осъди нападението на лагера и призова иракското правителството и регионалните правителства да осъдят нападенията и да съдействат за пълното и бързо независимо разследване на неотдавнашните терористични атаки в региона, както и към пълно сътрудничество на
разследването с цел виновните да бъдат изправени пред съда.

Още в края на 2013 г. призовах към консолидирана и навременна позиция относно случващото се, за да гарантираме живота и здравето на останалите на територията на страната няколко хиляди ирански бежанци и да предотвратим подобни актове на насилие в бъдеще.