Господин Малинов, Вашата ситуация е малко деликатна. Синята коалиция в момента е извън българския парламент, но пък вие сте депутат от Европейската народна партия. Би трябвало да се чувствате в едно европейско семейство с например г-н Ковачев. Но като че ли нямаше толкова яростна реакция, когато правителството на ГЕРБ беше подкрепено от Атака от ваша страна?

По принцип ние бяхме опозиция на правителството на ГЕРБ. Така че кой е подкрепял и кой не е подкрепял е въпрос, който за нас не е бил никога водещ. Вчера дебатът обаче мисля, че не беше полезен за България. Имаше дълбоко безсмислие, което ме обзе, бидейки в залата, бидейки на работа и дори вземайки думата. Говореше се за това кой повече е бил с Атака – ГЕРБ или БСП. И общо взето надцакването беше по тази линия. Вие бяхте с ГЕРБ, вие бяхте с Атака, казваха към ГЕРБ. Не, не, вие сега сте с Атака. Български граждани, които участват в протестите и наблюдават например този дебат не могат да бъдат удовлетворени и не биха могли по никакъв начин да се почувстват окуражени или изобщо да се почувстват свързани с този дебат. Това, което стана вчера, беше, според мен, специално за хората, свързани с европейските институции, още едно доказателство, че нещо не е наред в България и че след протестите, изборите, новото правителство най-вероятно ще има нови избори. Това е усещането ми от вчерашния дебат. Не бих казал, че той е вреден за България, но беше дълбоко безсмислен. И ми се струва, че тази оценка се подсилва от това, че бидейки в залата, ние можехме да чуем усилени, не много убедително, аргументите, които чувам в България, като се върна през уикенда. Това, което ГЕРБ и БСП си разменят там, го чуваме тук, само че казано доста несръчно от техни европейски колеги, които четяха подпъхнати някакви текстове, дадени им от български политици или от български експерти. Това не говори добре за Европейския парламент и аз не мога да си спестя критиките към колегите си тук.

Иска ми се да чуя мнението на г-н Малинов в този смисъл. Понеже той е член на ЕНП. Не само, че „г-н Борисов трябва да бъде премиер”, беше казано в Европарламента, че в България трябва да има предсрочни избори. Г-н Малинов, това нормална реплика ли е? Защото някои хора го възприеха като намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Не. Това беше непремерено изказване на ревностен защитник на ГЕРБ от друга държава, което само по себе си е доста комично. Но пък в никакъв случай не бих го възприел сериозно като намеса и така нататък. Това, което обаче се получи вчера, е, че ние наистина имахме български дебат в Европейския парламент от много ниско качество. Изречено, повтарям, от евродепутати от други страни, които съвсем определено просто имаха задача да го направят. Затова, трябва да е ясно на всички, че когато има кризи от такъв порядък, изцяло решението е в България. Изцяло е в ръцете на българските граждани. Що се отнася до ЕНП и до нейния натиск, аз винаги съм казвал, че ЕНП ще се срамува от това, че е подкрепяла ГЕРБ след няколко години. Това съм го казвал открито. Казвам го и сега. Само в зала не съм го казвал, но съм го казвал на група. Така че поне ЕНП не може да бъде обвинявана, че се опитва да налага каквото и да било. Въпреки че води грешна политика спрямо десницата в България. Това, което се вижда обаче, и от днешния ден е, че протестите няма да спират, а ще се увеличават. И това е хубаво да се разбере от всички – и загрижените, и не толкова загрижените за България. И трябва да е ясно, че се протестира срещу начина на управление, който беше характерен и за ГЕРБ и който БСП показва, че ще следва. В противен случай няма да разберат хората защо тези, които протестираха срещу ГЕРБ, сега пак са на улицата. И защо ако ГЕРБ евентуално се върне във властта, в което не вярвам, пак ще са на улицата. Трябва да се разбере това.

Нека да ви върна в европейското поле, г-н Малинов, за да ви попитам имате ли подкрепата на Европейската народна партия за евентуално ново обединение в дясно – нещо, за което новият лидер на ДСБ Радан Кънев заговори?

Да, в мен е още по-силно убеждението, че е нужен нов реформаторски блок, който по някакъв начин да представлява избирателите, които гласуваха за партии, които са извън парламента, но и който да донесе тази промяна в начина на управление. И аз смятам, че ние ще бъдем основна част от този блок. Смятам, че от това има нужда България в момента, а не от такива безсмислени дебати, в които българските политически партии използват и европейските партийни фамилии, за да изкажат своите аргументи. Има отдалеченост на европейските институции от българските проблеми. То не и тяхна работа да ги решават. Ние от тук можем да използваме само тези лостове, за да създаваме някакъв добър образ на България, доколкото е възможно. Ако искате да чуете някакви конкретни решения, конкретни неща от европейски комисар – няма да ги чуете! Те са загрижени за всяка страна. В този смисъл ние видяхме европейската политика в нейния лош вариант. Аз се надявам, че ще я видим и в нейния добър вариант – и към България, и по същество, но в други дебати.

Макар и от Страсбург, искам да кажа, че трябва да се готвим за предсрочни избори. Десницата трябва да свърши своята работа относно обединението си, за да не търпим повече партии като ГЕРБ и БСП и ДПС да управляват.