Интервю за Offnews: “Добрият” Борисов и “Лошият” Костов

Nosy

Влизането в НАТО и ЕС: “късмет” в точния момент, какъвто сякаш никога преди в най-новата история не сме имали като държавнически решения и избор, или? Да, има елемент на късмет. За да се види как изглежда този късмет, е добре да се говори с политици и анализатори от Сърбия – те са убедени, че ние сме извадили исторически късмет, и то на техен гръб. Тук киническата позиция би била онази […] (още)

Интервю с проф. Димитър Иванов

Prof Ivanov

Преди няколко дни внезапно почина проф. Димитър Иванов, един от основателите на специалност Политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Прекрасен човек и прекрасен преподавател! Лично аз му дължа изключително много! Нека да си спомним за него с това интервю, което той даде за списание “Разум” през 2008г. Вечна му памет! Светослав Малинов: Вие сте от ос­нователите и сега, така да се каже, доайен на специалността Политоло­гия у нас. Бихте […] (още)

Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа

15111024_1141099949258673_997611633234574316_o

На 15 ноември 2016 г. Светослав Малинов, член на Европейския парламент от групата на ЕНП, бе домакин на публичното събитие „Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа“ (Translating Bulgarian Literature: Ambassadors Of Culture In Europe“). Събитието събра повече от 200 души, сред които посланика на България в Белгия, представители на посолството на Хърватия, на преводаческата гилдия в европейските институции, местни издатели, представители на програма “Творческа Европа“ и […] (още)

След споразумението с Турция бежанската вълна към Европа рязко е спаднала (интервю)

13243684_1000331666668836_6621145135048643576_o

Споразумението с Турция сработи и резултатите от него надхвърлиха всички очаквания. През първите три месеца на годината в Европа по балканския път са влезли 170 хиляди бежанци. За април те са само 2700. Въпреки това европейският дневен ред не подлежи на компромис и темите за либерализацията на визите за турски граждани, както и за присъединяването на страната към Европейския съюз на този етап няма да се обсъжда. Пълното интевю можете […] (още)

„В часа на синята мъгла” с евродепутата Светослав Малинов (интервю)

malinov

По моя лична инициатива Европейският парламент стана домакин на пътуващата изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г”. Изложбата е създадена през 2008 г. и проследява спасяването на българските евреи през Втората световна война. Чуйте повече за изложбата в Брюксел в разговора ми с Райна Йотова тук: http://darikradio.bg/v-chasa-na-sinata-magla-s-evrodeputata-svetoslav-malinov.html (още)

Сигурността в Европа може да се гарантира чрез силни паневропейски институции (видео)

sv

Нещата, които Белгия има като държава, характеристиките, хаоса са белгийски патент. Няма смисъл да навлизаме в тази тема. Тя заслужава отделно изучаване, но да се говори за това, че Европа е наивно, е неправилно. При всички случаи може да се говори, че определени държави имат тежки пропуски в осигуряването на сигурността на своите граждани. Има обща неподготвеност, защото когато имаш свободни граници, когато имаш пълна свобода на придвижване, е хубаво тази […] (още)

Референдумът във Великобритания: Значението му за България и Европейския съюз (запис)

светослав малинов

На 14 март 2016 г. в Дома на Европа се проведе публична дискусия, посветена на референдума във Великобритания. Събитието се организира от Светослав Малинов и от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Панелисти на събитието бяха Н. Пр. Ема Хопкис (Посланик на Великобритания в България), г-н Франк Енгел (евродепутат от ЕНП),  г-н Владимир Шопов (Нов български университет), доц. Даниел Смилов (Център за либерални стратегии), както и доц. Светослав Малинов (Европейски […] (още)

Участие в “Лице в лице” по повод номинацията на Ирина Бокова за ООН

malinov

Издигането на Ирина Бокова, особено с личната и публична подкрепа на г-н Първанов, беше грешен ход. Подобни кандидатури трябва да са обединяващи – особено в национален мащаб. Това, за съжаление, не може да бъде постигнато с настоящата номинация. Как ще се събере и международна подкрепа около тази кандидатура от някои правителства, които имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка спрямо комунистическото минало? Пълното ми интервю […] (още)

Светослав Малинов пред КлубZ: “Великобритания ще остане в Европейския съюз” (интервю)

10968415_10205296990360463_2972023300490523748_n

  – Да започнем с прогнозата Ви: Кой ще спечели на британския референдум? – Моето мнение е, че хората няма да гласуват за напускане. Ще победи лагерът, който е за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз. – Обосновката Ви? – Можем да го обосноваваме всякак, но това е моментът, когато социологическите данни са ключови. Изцяло трябва да се погледне от перспективата на гласоподавателите. Защото разговорът какво мислят политиците може […] (още)

Антитерористична коалиция срещу Ислямска държава

photo_SMalinov

Има ли вече сформирана антитерористична коалиция срещу Ислямска държава? В критично състояние ли е Шенген и ще може ли ЕС да гарантира вече извоюваната вътрешна свобода на придвижване? Вижте повече в прикаченото видео. (още)

Next Page »