Светослав Малинов: Реакцията на Валери Симеонов издава дълбок провинциализъм

“Няколко от най-четените медии в ЕС вече излязоха с коментари, които са недвусмислено негативни. Дълбок провинциализъм. Отблъскващо поведение. То, може би, ще донесе симпатии в малка част от български граждани за г-н Симеонов, но това е много тежък удар върху престижа на България и мога да кажа, в случая – лично върху Борисов. Сега част от нашите колеги в ЕП ще открият, че има един такъв дълбоко затънал в национализъм […] (още)

Св. Малинов: Изискванията за членство на страните от Западните Балкани в ЕС – много по-сурови заради нашия провал

”Вчера беше много лош ден за пропагандата на ГЕРБ, защото се вижда, че дори и да е имало някакво смекчаване на отношението около Европредседателството, това, което всички международни наблюдатели виждат и изтъкват в момента, е една степен по-грубо като отношение към България. Поводът е оценката за изминалите десет години с Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, която беше представена в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. […] (още)

България по време на Европредседателството

 “Трябва да се разбере, че в момента стабилността не е достойнство на европейска държава. Ние сме стабилни, защото сме заедно в Съюз. Въпросът е тази стабилност да се използва за реформи и промени, нещо, което не виждам сега. Затова не сме в Шенген и не се маха мониторинга. Пожелавам си и през настоящата година да сме стабилни, само че който гони само стабилност без промени, накрая получава политическа нестабилност.” Чуйте […] (още)

Светослав Малинов: Въпрос на време е ЕС да отдели сериозен бюджет за противодействие на руската пропаганда

“В коментар по разгледания казус българският евродепутат от групата на ЕНП Светослав Малинов подчерта, че темата за руската пропаганда е залегнала в европейската политика в последните няколко години. Той уточни също, че е въпрос на време ЕС да отдели сериозен бюджет за противодействие на руската пропаганда машина, чиято основна цел е да подкопае доверието в европейските институции. Евродепутатът беше категоричен, че сама по себе си тази тема не е нещо ново […] (още)

Светослав Малинов за кризите на Съюза и българското европредседателство

“Приоритетите на едно председателство би трябвало да бъдат неща, които, ако съответната държава не би председателствала, те нямаше да влязат в дневния ред. Виждаме, че пропуснахме възможността да поставим няколко акцента, които биха били полезни за нас. За мен това е преди всичко свързано с енергийния съюз, независимо, че е споменат. Уцелихме обаче един акцент, а именно: Западните Балкани. Надявам се да успеем да произведем една голяма среща на върха […] (още)

Тепърва предстои страната ни да разгърне потенциала си в ЕС

Основното, което може да се каже е, че България е отскоро член в ЕС. Така че от тази гледна точка на всеки първо му идват в главата държавите основателки, тези, които са в ядрото, тези, които близо 60 години действат заедно. От друга страна, добре известен факт е, че българските граждани са едни от най-големите привърженици на ЕС, на интеграцията. Така че този потенциал предстои да се разгърне. Време е […] (още)

Светослав Малинов (част 2): ГЕРБ без Борисов и истинското дясно

“Искам да формулирам една верифицируема хипотеза: следващите поредица избори в Европа – Франция, Италия, Германия, Холандия – ще доведат до проевропейски правителства. Ще се задвижат европейски центростремителни сили. Първото доказателство бяха изборите в Австрия, където в рамките на 6 месеца 6% от австрийците смениха вота си в полза на тази тенденция, въпреки че фактите сочеха в обратната посока. Постепенно всички ще осъзнаят, че като всяко човешко творение, Европейският съюз не […] (още)

Светослав Малинов: “Добрият” Борисов и “лошият” Костов (част I)

Влизането в НАТО и ЕС: “късмет” в точния момент, какъвто сякаш никога преди в най-новата история не сме имали като държавнически решения и избор, или? Да, има елемент на късмет. За да се види как изглежда този късмет, е добре да се говори с политици и анализатори от Сърбия – те са убедени, че ние сме извадили исторически късмет, и то на техен гръб. Тук киническата позиция би била онази […] (още)

След споразумението с Турция бежанската вълна към Европа рязко е спаднала (интервю)

Споразумението с Турция сработи и резултатите от него надхвърлиха всички очаквания. През първите три месеца на годината в Европа по балканския път са влезли 170 хиляди бежанци. За април те са само 2700. Въпреки това европейският дневен ред не подлежи на компромис и темите за либерализацията на визите за турски граждани, както и за присъединяването на страната към Европейския съюз на този етап няма да се обсъжда. Пълното интевю можете […] (още)

„В часа на синята мъгла” с евродепутата Светослав Малинов (интервю)

По моя лична инициатива Европейският парламент стана домакин на пътуващата изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г”. Изложбата е създадена през 2008 г. и проследява спасяването на българските евреи през Втората световна война. Чуйте повече за изложбата в Брюксел в разговора ми с Райна Йотова тук: http://darikradio.bg/v-chasa-na-sinata-magla-s-evrodeputata-svetoslav-malinov.html (още)

Next Page »