Интервю за Offnews: “Добрият” Борисов и “Лошият” Костов

Nosy

Влизането в НАТО и ЕС: “късмет” в точния момент, какъвто сякаш никога преди в най-новата история не сме имали като държавнически решения и избор, или? Да, има елемент на късмет. За да се види как изглежда този късмет, е добре да се говори с политици и анализатори от Сърбия – те са убедени, че ние сме извадили исторически късмет, и то на техен гръб. Тук киническата позиция би била онази […] (още)

След споразумението с Турция бежанската вълна към Европа рязко е спаднала (интервю)

13243684_1000331666668836_6621145135048643576_o

Споразумението с Турция сработи и резултатите от него надхвърлиха всички очаквания. През първите три месеца на годината в Европа по балканския път са влезли 170 хиляди бежанци. За април те са само 2700. Въпреки това европейският дневен ред не подлежи на компромис и темите за либерализацията на визите за турски граждани, както и за присъединяването на страната към Европейския съюз на този етап няма да се обсъжда. Пълното интевю можете […] (още)

„В часа на синята мъгла” с евродепутата Светослав Малинов (интервю)

malinov

По моя лична инициатива Европейският парламент стана домакин на пътуващата изложба „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г”. Изложбата е създадена през 2008 г. и проследява спасяването на българските евреи през Втората световна война. Чуйте повече за изложбата в Брюксел в разговора ми с Райна Йотова тук: http://darikradio.bg/v-chasa-na-sinata-magla-s-evrodeputata-svetoslav-malinov.html (още)

Участие в “Лице в лице” по повод номинацията на Ирина Бокова за ООН

malinov

Издигането на Ирина Бокова, особено с личната и публична подкрепа на г-н Първанов, беше грешен ход. Подобни кандидатури трябва да са обединяващи – особено в национален мащаб. Това, за съжаление, не може да бъде постигнато с настоящата номинация. Как ще се събере и международна подкрепа около тази кандидатура от някои правителства, които имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка спрямо комунистическото минало? Пълното ми интервю […] (още)

Светослав Малинов пред КлубZ: “Великобритания ще остане в Европейския съюз” (интервю)

10968415_10205296990360463_2972023300490523748_n

  – Да започнем с прогнозата Ви: Кой ще спечели на британския референдум? – Моето мнение е, че хората няма да гласуват за напускане. Ще победи лагерът, който е за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз. – Обосновката Ви? – Можем да го обосноваваме всякак, но това е моментът, когато социологическите данни са ключови. Изцяло трябва да се погледне от перспективата на гласоподавателите. Защото разговорът какво мислят политиците може […] (още)

Участие в Bulgarian International Television: Кризата с бежанците (видео)

SM

Участие в предаването “Прозорецът” на BiT посветено на бежанската криза и реакцията на Европа и значението на проблема за България.  Обществените нагласи за българите е, че те вярват в общоевропейско решение на кризисната ситуация. За този проблем българите гледат и към София и към Брюксел с еднакво напрежение. Голямото мнозинство европейски държави застана зад едно, макар и временно, решение за миграционния натиск, което е изцяло в наша полза. Квотният принцип […] (още)

Участие в БНТ по повод гръцкия референдум

sv

Според Светослав Малинов европейските правителства добре разбират радостта на гърци заради резултата от референдума, но не я споделят. Той отбеляза, че изходът от допитването е напълно естествен след като “на длъжниците се дава възможност да гласуват срещу кредиторите”. “Този референдум показва на ЕС, че гръцките граждани не са в състояние да подкрепят правителство, което да извършва реформи или казано по обратния начин – те дадоха мандат на гръцкия премиер да не извършва […] (още)

България трябва да отстоява позицията си по отношение на програмата на ЕК за миграцията

Svetoslav Hristov MALINOV

В края на месец май Европейската комисия обяви своето предложение за спешното преместване на 40 000 души от Италия и Гърция, които да бъдат разпределени в останалите държави членки на ЕС. Подобен план трябва да бъде подкрепен, защото е явно, че не може няколко държави, включително и България, да поемат почти целия бежански поток към Европа. Инициативата на Комисията е изключително нужна, но за момента подценява бежанския наплив към България […] (още)

Участие в сутрешния блок на БНТ по повод ситуацията в Македония

smalinov_3xnedelyay

Светослав Малинов, евродепутат от Реформаторския блок, коментира в студиото на “Денят започва” кризата в Македония. “Хубаво е да търсим добрите знаци в отношенията с Македония, а не лошите”, подчерта той. И поясни, че е много важно сега България да гледа колкото се може по-позитивно, не в смисъл да омаловажаваме проблема, а да търси изход, предлага изход, успокоява напрежението. Повече по темата можете да чуете във видеото: http://bnt.bg/part-of-show/svetoslav-malinov-hubavo-e-da-ta-rsim-dobrite-znatsi-v-otnosheniyata-s-makedoniya (още)

Гражданското участие в Европа (видео)

SM_EP_2

Видео участие от международната конференция “Гражданското участие в Европа: От инициативи и дебати към ефективно въздействие.” Акцент върху гражданското участие в процеса на вземане на решение на европейско ниво от българска и европейска перспектива и цялостната роля на гражданското общество в Европа. (още)

Next Page »