Интервю с проф. Димитър Иванов

Prof Ivanov

Преди няколко дни внезапно почина проф. Димитър Иванов, един от основателите на специалност Политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Прекрасен човек и прекрасен преподавател! Лично аз му дължа изключително много! Нека да си спомним за него с това интервю, което той даде за списание “Разум” през 2008г. Вечна му памет! Светослав Малинов: Вие сте от ос­нователите и сега, така да се каже, доайен на специалността Политоло­гия у нас. Бихте […] (още)

Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа

15111024_1141099949258673_997611633234574316_o

На 15 ноември 2016 г. Светослав Малинов, член на Европейския парламент от групата на ЕНП, бе домакин на публичното събитие „Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа“ (Translating Bulgarian Literature: Ambassadors Of Culture In Europe“). Събитието събра повече от 200 души, сред които посланика на България в Белгия, представители на посолството на Хърватия, на преводаческата гилдия в европейските институции, местни издатели, представители на програма “Творческа Европа“ и […] (още)

Кръгла маса “Гражданското образование – перспективи и възможности”

PGD-in-Education

На 23 февруари 2015 г. се проведе кръгла маса посветена на въвеждането на отделен предмет по гражданско образование в училищата. Събитието беше организирано от Светослав Малинов, евродепутат от групата на Реформаторския блок, както и от Иван Иванов, заместник-председател на Народното събрание. В дискусията участва и проф. Тодор Танев, министър на образованието на Република България. Събитието беше отворено за представители на граждански организации, заинтересовани лица и представители на медиите.   Кръглата […] (още)

Към една по-силна и обединена Европа!

15523446741_8e8cc42dc3_z

На 13 октомври 2014 г. имах удоволствието да бъда панелист в гражданския форум „Ще направят ли обновените европейски институции ЕС по-силен?“, организиран от Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение. Фокус на дискусията беше бъдещето на ЕС, преодоляването на демократичния дефицит и доближаването на ЕС по-близо до неговите граждани.   Съюз от демократични държави Изходна точка на дискусията за бъдещето на ЕС трябва да бъде въвеждането на обща рамка, […] (още)

Eвропейски доходи, сигурност и стандарт на живот за българите – това е целта

P1130502_f

Вие сте действащ евродепутат, но сте и заместник-председател на ДСБ. Кое надделя за да получите номинацията на ДСБ в листата на Реформаторския блок? Надявам се и двете. Моята политическа кариера е резултат от подкрепата на ДСБ, старал съм се да бъда истински представител на избирателите си, без да забравям, че съм в Европарламента и с гласовете на СДС, с които на миналите избори участвахме като Синя коалиция. Щастлив съм, че […] (още)

Не може само България да поема тежестта на бежанската вълна

bezhanci

Тежестта върху България във връзка с бежанския поток от Сирия трябва да бъде поделена с другите страни членки на Европейския съюз, категоричен бе лидерът на мисията на европейския парламент у нас Франк Енгел от ЕНП. Евродепутати от Комисията по граждански права и свободи към Европейския парламент прекараха три дни в България с цел да се запознаят с актуалната ситуация и как властите се справят с кризата. В рамките на тридневното […] (още)

Европейската комисия отбеляза очевидното за българските граждани: липса на воля у правителството за справяне с кризата.

Надежда Нейнски_Светослав Малинов_

Новия пакет от резултати на България по Европейския семестър За пореден път се случва “брюкселски вятър” да носи лошите новини за България. Удържането на бюджетния дефицит в рамките на 3% е единствената добра новина, констатирана от препоръките на ЕК към България в рамките на Европейския семестър, чрез който Комисията следи икономическите и бюджетни политики на страните-членки на ЕС. Силните критики към икономическата политика на българското правителство представляват крайно незадоволителна оценка […] (още)