Светослав Малинов: Чашата на пропагандата на ГЕРБ преля (ВИДЕО)

“След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка България получи по-ниска оценка от Румъния по отношение на борбата с корупцията, правосъдието и върховенството на закона. Освен това баварският вътрешен министър Йоахим Херман от ХСС, традиционни съюзници на ГЕРБ, заяви, че България не може да бъде част от Шенгенското пространство поне през следващите две години.   Тук можем да кажем, че чашата преля. Преля чашата на пропагандата на правителството, че […] (още)

Сигурността в Европа може да се гарантира чрез силни паневропейски институции (видео)

Нещата, които Белгия има като държава, характеристиките, хаоса са белгийски патент. Няма смисъл да навлизаме в тази тема. Тя заслужава отделно изучаване, но да се говори за това, че Европа е наивно, е неправилно. При всички случаи може да се говори, че определени държави имат тежки пропуски в осигуряването на сигурността на своите граждани. Има обща неподготвеност, защото когато имаш свободни граници, когато имаш пълна свобода на придвижване, е хубаво тази […] (още)

Референдумът във Великобритания: Значението му за България и Европейския съюз (запис)

На 14 март 2016 г. в Дома на Европа се проведе публична дискусия, посветена на референдума във Великобритания. Събитието се организира от Светослав Малинов и от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Панелисти на събитието бяха Н. Пр. Ема Хопкис (Посланик на Великобритания в България), г-н Франк Енгел (евродепутат от ЕНП),  г-н Владимир Шопов (Нов български университет), доц. Даниел Смилов (Център за либерални стратегии), както и доц. Светослав Малинов (Европейски […] (още)

Участие в “Лице в лице” по повод номинацията на Ирина Бокова за ООН

Издигането на Ирина Бокова, особено с личната и публична подкрепа на г-н Първанов, беше грешен ход. Подобни кандидатури трябва да са обединяващи – особено в национален мащаб. Това, за съжаление, не може да бъде постигнато с настоящата номинация. Как ще се събере и международна подкрепа около тази кандидатура от някои правителства, които имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка спрямо комунистическото минало? Пълното ми интервю […] (още)

Антитерористична коалиция срещу Ислямска държава

Има ли вече сформирана антитерористична коалиция срещу Ислямска държава? В критично състояние ли е Шенген и ще може ли ЕС да гарантира вече извоюваната вътрешна свобода на придвижване? Вижте повече в прикаченото видео. (още)

Опознаване на ЕС в училище

Обсъждане на доклада за изучаването на Европейския съюз в училищата на Заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент на 15.10.2015 “Убеден съм, че Европейският съюз трябва да се изучава в училище не от гледна точка на функционирането му, а чрез правата и свободите, които той осигурява на младите хора. Всяка държава членка следва да изработи методология въз основа на собствения си опит, защото само чрез познаването и […] (още)

Европейски съвет – прогнози и очаквания (видео)

На 15 и 16 октомври се провеждат европейските срещи на върха. Кои са водещите теми и какви новини да очакваме след приключването й?   (още)

Участие в Bulgarian International Television: Кризата с бежанците (видео)

Участие в предаването “Прозорецът” на BiT посветено на бежанската криза и реакцията на Европа и значението на проблема за България.  Обществените нагласи за българите е, че те вярват в общоевропейско решение на кризисната ситуация. За този проблем българите гледат и към София и към Брюксел с еднакво напрежение. Голямото мнозинство европейски държави застана зад едно, макар и временно, решение за миграционния натиск, което е изцяло в наша полза. Квотният принцип […] (още)

Кризата с бежанците: новите европейски политики (видео)

Какво се случва с бежанския поток и защо Европа е неспособна да намери бързо решение? Каква трябва да е реакцията на България и останалите държави-членки? Тук можете да гледате запис от конференцията посветена на кризата с бежанците и реакцията на ЕС. Събитието  представи новите мерки предложени от Европейската комисия в резултат на влошаващата се бежанска криза, както и задълбочен поглед върху ситуацията в България и другите държави-членки на ЕС. Можете […] (още)

Видео: Бежанската криза и отговорът на Европейския парламент

Какво се случи по време на извънредното гласуване в Европарламента относно кризата с бежанците. Ключово решение на Европейския съд по темата с така наречения социален туризъм – можете да чуете в редовния обзор на седмицата. (още)

Next Page »