Сигурността в Европа може да се гарантира чрез силни паневропейски институции (видео)

Нещата, които Белгия има като държава, характеристиките, хаоса са белгийски патент. Няма смисъл да навлизаме в тази тема. Тя заслужава отделно изучаване, но да се говори за това, че Европа е наивно, е неправилно. При всички случаи може да се говори, че определени държави имат тежки пропуски в осигуряването на сигурността на своите граждани. Има обща неподготвеност, защото когато имаш свободни граници, когато имаш пълна свобода на придвижване, е хубаво тази […] (още)

Референдумът във Великобритания: Значението му за България и Европейския съюз (запис)

На 14 март 2016 г. в Дома на Европа се проведе публична дискусия, посветена на референдума във Великобритания. Събитието се организира от Светослав Малинов и от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Панелисти на събитието бяха Н. Пр. Ема Хопкис (Посланик на Великобритания в България), г-н Франк Енгел (евродепутат от ЕНП),  г-н Владимир Шопов (Нов български университет), доц. Даниел Смилов (Център за либерални стратегии), както и доц. Светослав Малинов (Европейски […] (още)

Участие в “Лице в лице” по повод номинацията на Ирина Бокова за ООН

Издигането на Ирина Бокова, особено с личната и публична подкрепа на г-н Първанов, беше грешен ход. Подобни кандидатури трябва да са обединяващи – особено в национален мащаб. Това, за съжаление, не може да бъде постигнато с настоящата номинация. Как ще се събере и международна подкрепа около тази кандидатура от някои правителства, които имат остра непоносимост към колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка спрямо комунистическото минало? Пълното ми интервю […] (още)

Антитерористична коалиция срещу Ислямска държава

Има ли вече сформирана антитерористична коалиция срещу Ислямска държава? В критично състояние ли е Шенген и ще може ли ЕС да гарантира вече извоюваната вътрешна свобода на придвижване? Вижте повече в прикаченото видео. (още)

Опознаване на ЕС в училище

Обсъждане на доклада за изучаването на Европейския съюз в училищата на Заседанието на Комисията по култура и образование на Европейския парламент на 15.10.2015 “Убеден съм, че Европейският съюз трябва да се изучава в училище не от гледна точка на функционирането му, а чрез правата и свободите, които той осигурява на младите хора. Всяка държава членка следва да изработи методология въз основа на собствения си опит, защото само чрез познаването и […] (още)

Европейски съвет – прогнози и очаквания (видео)

На 15 и 16 октомври се провеждат европейските срещи на върха. Кои са водещите теми и какви новини да очакваме след приключването й?   (още)

Участие в Bulgarian International Television: Кризата с бежанците (видео)

Участие в предаването “Прозорецът” на BiT посветено на бежанската криза и реакцията на Европа и значението на проблема за България.  Обществените нагласи за българите е, че те вярват в общоевропейско решение на кризисната ситуация. За този проблем българите гледат и към София и към Брюксел с еднакво напрежение. Голямото мнозинство европейски държави застана зад едно, макар и временно, решение за миграционния натиск, което е изцяло в наша полза. Квотният принцип […] (още)

Кризата с бежанците: новите европейски политики (видео)

Какво се случва с бежанския поток и защо Европа е неспособна да намери бързо решение? Каква трябва да е реакцията на България и останалите държави-членки? Тук можете да гледате запис от конференцията посветена на кризата с бежанците и реакцията на ЕС. Събитието  представи новите мерки предложени от Европейската комисия в резултат на влошаващата се бежанска криза, както и задълбочен поглед върху ситуацията в България и другите държави-членки на ЕС. Можете […] (още)

Видео: Бежанската криза и отговорът на Европейския парламент

Какво се случи по време на извънредното гласуване в Европарламента относно кризата с бежанците. Ключово решение на Европейския съд по темата с така наречения социален туризъм – можете да чуете в редовния обзор на седмицата. (още)

Прогнози за новия политически сезон в ЕС.

Какви са прогнозите за новия политически сезон в Европарламента? Какви действия ще се предприемат относно кризата с бежанците? В кои държави предстоят избори и защо те са ключови? Повече можете да чуете във видеото: (още)

Next Page »