“Звярът е още жив“ в Европейския парламент

IMG_8341

Пред пълна зала на 5 декември в Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата Светослав Малинов Мина Милева и Весела Казакова представиха филма „Звярът е още жив“. Темата за престъпленията на комунизма от близкото минало на България и за актуалното влияние на левите движения в света предизвика сериозен дебат сред гостите. След своята впечатляваща премиера пред българска публика миналата година в бившия Партиен дом, филмът за пореден път напомни […] (още)

Тепърва предстои страната ни да разгърне потенциала си в ЕС

10968415_10205296990360463_2972023300490523748_n

Основното, което може да се каже е, че България е отскоро член в ЕС. Така че от тази гледна точка на всеки първо му идват в главата държавите основателки, тези, които са в ядрото, тези, които близо 60 години действат заедно. От друга страна, добре известен факт е, че българските граждани са едни от най-големите привърженици на ЕС, на интеграцията. Така че този потенциал предстои да се разгърне. Време е […] (още)

Среща с учениците от 35 СОУ

18359494_1311035652265101_8433144136241664305_o

Среща с учениците от 35 СОУ Добри Войников  в София, които са част от програмата за Училища посланици на Европейския парламент. Изключително ценен разговор за ползите от членството в ЕС, изборите в Европа и перспективата на България за по-тясна интеграция в бъдеще. Пожелавам успех на страхотната инициатива и на Информационното бюро на ЕП в София в нейното развитие и популяризиране по страната през следващите години. Повече информация за Училища посланици на ЕП […] (още)

Изказване в дебат с Виктор Орбан по повод Централноевропейския университет (CEU)

CEU

Не мога да остана безучастен към тревожните процеси, които се случват в Унгария и най-вече относно наскоро приетия закон за висшето образование, който заплашва съществуването на. Напълно подкрепям усилията на ректора на ЦЕУ, на редица интелектуалци и на бивши и настоящи студенти, част от които ми писаха с молба да защитим принципа на академичната свобода и функционирането на университета в Европейския парламент. Радвам се, че не сме сами в тази битка. […] (още)

Отговор от ЕК относно резултатите от проверката пригодност на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията

European Parliament

Защитата и ефективното функциониране на мрежата Натура 2000 е изключително предизвикателство и очевидно ни чака интересно бъдеще, в което ще трябва да продължим да бъдем активни както на европейско, така и на местно ниво. След огромно закъснение вчера получих и официалния отговор от страна на Европейската комисия на зададения от мен писмен въпрос по сигнал на природозащитници от България за забавянето на резултатите от проверката за пригодност на директивите за […] (още)

Възможности за професионална реализация в ЕС

EU job

С екипа ми съставихме кратък списък на актуалните възможности за професионална реализация в европейските институции към момента. Текстовият файл съдържа свободни позиции за постоянна работа, както и много възможности за стажантски програми в Европейската комисия, Европейския парламент и други институции. Ако желате, можете да разпространите този списък и сред Ваши близки и познати, които биха имали интерес в подобни позиции. Информацията е особено полезна за настоящи студенти или млади професионалисти с интерес в тази сфера. Възможности […] (още)

Бъдещето на европейския проект

Бъдещето

На 27 януари от 10.30 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще имам удоволствието да участвам в публична дискусия под надслов „Бъдещето на европейския проект“. Дискусията ще бъде отворена и за онлайн потребителите, които ще могат да задават своите въпроси предварително или в реално време на страницата на събитието във Facebook. Събитието може да бъде проследено на живо на страницата на Информационното бюро на ЕП в България. Повече […] (още)

Затваряне на петиция за агитация на майчин език

Svetoslav MALINOV in Plenary sesion week 07 2015 in Strasbourg

На заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взехме решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език. Заедно с български колеги от други политически семейства поискахме затварянето на петицията, внесена от ДПС, в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. Позицията, демонстрирана днес в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече […] (още)

Интервю за Offnews: “Добрият” Борисов и “Лошият” Костов

Nosy

Влизането в НАТО и ЕС: “късмет” в точния момент, какъвто сякаш никога преди в най-новата история не сме имали като държавнически решения и избор, или? Да, има елемент на късмет. За да се види как изглежда този късмет, е добре да се говори с политици и анализатори от Сърбия – те са убедени, че ние сме извадили исторически късмет, и то на техен гръб. Тук киническата позиция би била онази […] (още)

Интервю с проф. Димитър Иванов

Prof Ivanov

Преди няколко дни внезапно почина проф. Димитър Иванов, един от основателите на специалност Политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Прекрасен човек и прекрасен преподавател! Лично аз му дължа изключително много! Нека да си спомним за него с това интервю, което той даде за списание “Разум” през 2008г. Вечна му памет! Светослав Малинов: Вие сте от ос­нователите и сега, така да се каже, доайен на специалността Политоло­гия у нас. Бихте […] (още)

Next Page »