Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ: За или Против?

На 30 март 2015 г. в Дома на Европа се проведе публичен дебат на тема „Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС: За или Против?“. Дебатът беше организиран от Светослав Малинов, член на Европейския парламент от групата на ЕНП. Панелисти по време на дискусията бяха г-жа Десислава Николова /Институт за пазарна икономика/, г-н Кирил Петков /предприемач и съосновател на MoveBG/, както и г-н Георг Тупарев /ПП „Зелените“/. Събитието събра близо 150 човека в […] (още)

Посетителска група в Европейския парламент (18-20 ноември 2014 г.)

В средата на м. ноември имах удоволствието да посрещна посетителска група, която беше съставена от гости от цялата страна. Групата се запозна отблизо с дейността на Европейския парламент, дневния ред на евродепутатите, а посетителите успяха и да видят на живо официалната заседателна зала в Брюксел. Имах възможността да споделя с тях своите наблюдения за функционирането на ЕС, бъдещите тенденции за развитието на континента, както и перспективите пред България. Радвам се, […] (още)

Солидарност с Украйна!

ЕНП подкрепя Източното партньорство и волята на народа на Украйна да бъде част от европейското политическо пространство.  Осъждаме насилието над хора по улиците на Киев.  Колегата от Полша Jacek Saryusz-Wolski направи този плакат, напомнящ за полската “Солидарност” – символ на промените в целия Източен блок.  Снимахме се пред знамената на Украйна и ЕС в сградата на Европейския парламент, за да заявим своята лична подкрепа за Европейска Украйна! (още)

Колеги, гордеем се с вас!

Голяма група преподаватели от Софийския университет “Св. Климент Охридски” днес се събрахме в двора на Алма Матер за да подкрепим своите студенти. (още)

За европейските институции и европейските решения – в разговор с гости от България

В края на изминалата седмица посрещнахме нова посетителска група от България в Европейския парламент. Разговаряхме за механизмите на работа на европейските институции и тяхното взаимодействие, работата на евро-депутатите по време на парламентарни сесии и заседания на комисиите и за възможностите за предвижване на решенията в рамките на един мандат. Получи се интересен разговор, който продължи и по-късно същата вечер. Запис: (още)

Посрещнахме посетители от датско училище по гражданско образование

Днес в Европейския парламент посрещнахме посетители от  датско училище по гражданско образование. Групата, съставена от международни студенти, с интерес проследи историята на европейските институции и начина, по който те функционират. Като университетски преподавател за мен е удоволствие да се срещам и дебатирам с млади хора. Радвам се, че лекцията породи оживена дискусия и множество въпроси. Искрено се надявам, че времето, прекарано заедно, е било също толкова приятно за тях.   […] (още)

Студенти и ученици от Бургас на посещение в Европейския парламент

  В началото на март имах щастието да посрещна в Европейския парламент голяма група студенти и ученици от Бургас, заедно с техни преподаватели. Младежите бяха отличени на няколко конкурса за студентско есе и ученическа рисунка за бъдещето на Европа, организирани от нашия информационен център в Бургас. Специални благодарности на Таня Ляпчева! Радвам се, че историята и функционирането на европейските институции породиха такъв активен интерес, въпреки, че децата бяха излетели от […] (още)

Единна платформа!

Благодаря за всички хубави пожелания за рождения ми ден! Новата година от живота ми започва с важна политическа крачка. Единната платформа между ДСБ и “Единство” има за цел да отговори на очакванията на десните избиратели. Заедно с Надежда в Европейския парламент винаги сме се чувствали отговорни към сините избиратели, които през 2009 г. облякоха единството в политически смисъл. Чувствали сме се неловко, когато наши колеги в ЕНП ни попитат защо […] (още)

Една успешна година

Това заглавие може би на пръв поглед звучи нескромно, на фона на икономически трудности и политическо напрежение. Но за мен 2012г. беше първа година като действащ евродепутат, встъпил след пълната ратификация на Лисабонския отговор. Отчетът на тези 12 месеца ще направя отделно. Щастлив съм, че през тези месеци, въпреки разстоянието можах да бъда сред много от вас, моите приятели – във Фейсбук, на тази страница, в аудиторията на Университета или […] (още)

Два дни българска реч из Европейския парламент и не само там…

На 15 и 16 ноември имах удоволствието да посрещна група от 30 посетители от България, които се запознаха с работата на Европейския парламент и с моята дейност като евродепутат. Този път имах възможност да поканя хора с малък и семеен бизнес, свободни професии и студенти. Благодаря за проявения интерес! Признателен съм на моя екип за организацията на посещението! Запис от изказването ми пред гостите: (още)

Next Page »