Тепърва предстои страната ни да разгърне потенциала си в ЕС

10968415_10205296990360463_2972023300490523748_n

Основното, което може да се каже е, че България е отскоро член в ЕС. Така че от тази гледна точка на всеки първо му идват в главата държавите основателки, тези, които са в ядрото, тези, които близо 60 години действат заедно. От друга страна, добре известен факт е, че българските граждани са едни от най-големите привърженици на ЕС, на интеграцията. Така че този потенциал предстои да се разгърне. Време е […] (още)

Изказване в дебат с Виктор Орбан по повод Централноевропейския университет (CEU)

CEU

Не мога да остана безучастен към тревожните процеси, които се случват в Унгария и най-вече относно наскоро приетия закон за висшето образование, който заплашва съществуването на. Напълно подкрепям усилията на ректора на ЦЕУ, на редица интелектуалци и на бивши и настоящи студенти, част от които ми писаха с молба да защитим принципа на академичната свобода и функционирането на университета в Европейския парламент. Радвам се, че не сме сами в тази битка. […] (още)

Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа

15111024_1141099949258673_997611633234574316_o

На 15 ноември 2016 г. Светослав Малинов, член на Европейския парламент от групата на ЕНП, бе домакин на публичното събитие „Преводачите на българска литература – посланици на културата в Европа“ (Translating Bulgarian Literature: Ambassadors Of Culture In Europe“). Събитието събра повече от 200 души, сред които посланика на България в Белгия, представители на посолството на Хърватия, на преводаческата гилдия в европейските институции, местни издатели, представители на програма “Творческа Европа“ и […] (още)

Резолюция на ЕП относно социалния дъмпинг в Европейския съюз

european-parliament

На пленарната си сесия през месец септември, Европейският парламент призова за засилването на контрола и координацията между държавите членки с цел прекратяване на социалния дъмпинг на територията на Европейския съюз. Докато все още няма юридически признато и универсално споделено определение за социален дъмпинг, това понятие на практика обхваща широк кръг умишлени злоупотреби в противовес на съществуващото европейско и национално социално и трудово законодателство. Недекларираният труд и фиктивната самостоятелна заетост водят […] (още)

Европейски документ за връщането на лица, които пребивават незаконно в ЕС

EU

Винаги съм подчертавал, че бежанският поток към държавите членки на Европейския съюз представлява смесен поток от хора, търсещи убежище, и незаконни икономически имигранти. Радвам се, че успяхме да наложим като приоритет на Европейския съюз връщането на лицата, които не отговарят на условията за международна защита. В голяма част от случаите тези хора не притежават валидни документи за самоличност. Държавите членки изпитват големи затруднения да осъществят връщането им. Данните показват, че […] (още)

Участие в Bulgarian International Television: Кризата с бежанците (видео)

SM

Участие в предаването “Прозорецът” на BiT посветено на бежанската криза и реакцията на Европа и значението на проблема за България.  Обществените нагласи за българите е, че те вярват в общоевропейско решение на кризисната ситуация. За този проблем българите гледат и към София и към Брюксел с еднакво напрежение. Голямото мнозинство европейски държави застана зад едно, макар и временно, решение за миграционния натиск, което е изцяло в наша полза. Квотният принцип […] (още)

Въпрос до Европейската комисия след сигнали за замърсяване на въздуха в гр. Русе

Svetoslav Hristov MALINOV

Получих няколко сигнала за регулярното промишлено замърсяване на гр. Русе, което се превъща в сериозен проблем за гражданите. След множество сигнали към българските институции и организирани протести, казусът е отнесен до европейските институции от русенци преди няколко месеца. Събрана е подписка, подкрепена от над 500 жители на града,  която призовава за намеса срещу замърсяването на околната среда и застрашаването на здравето на жителите на града. В началото на м. октомври […] (още)

Достъпът до обществен транспорт за хората с увреждания в България

SM_Megan_

Благодарение на една българска петиция до Европейския парламент бе повдигнат въпросът за недостъпния обществен транспорт в България за хората с увреждания. Работата по този проблем стартира от изключително ниска начална точка. Новите съоръжения, построени с финансовата помощ на Европейския съюз, представляват реален напредък. Въпреки това, общият извод остава, че хората с увреждания или не могат, или най-малкото са силно затруднени да се качат на влак или автобус в България. Повече […] (още)

Видео: Бежанската криза и отговорът на Европейския парламент

Какво се случи по време на извънредното гласуване в Европарламента относно кризата с бежанците. Ключово решение на Европейския съд по темата с така наречения социален туризъм – можете да чуете в редовния обзор на седмицата. (още)

Отговор от комисар Малмстрьом относно гаранциите в ТПТИ за безопасността на европейските потребители

NGE-1020502639 - © - CHROMORANGE / Ohde

На 02 Септември 2015 г. получих писмен отговор от комисар Сесилия Малмстрьом относно моя въпрос какви гаранции предоставя ЕС за безопасността на потребителите при евентуалното приемане на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Тук можете да видите оригиналния текст от комисар Малмстрьом, която отговаря за търговската политика на ЕС.     Отговор от г-жа Малмстрьом от името на Комисията Комисията многократно е подчертавала, че основната цел на преговорите относно Трансатлантическото […] (още)

Next Page »