Светослав Христов Малинов е български политик от партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, той е депутат в Народното събрание през 2005–2009 година и в Европейския парламент от 2009 година.

Светослав Малинов е женен, с три деца — две дъщери и един син. Владее английски и немски език.

Светослав Малинов е роден на 19 януари 1968 година в град Дупница. Завършва Английска езикова гимназия в Бургас и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1993 година. Специализира в политическа теория в Осло и Ню Йорк, а през 1995 година получава магистърска степен по политическа философия от университета в Йорк, Великобритания.

През периода 1995–1998 година е редовен докторант, а след 1998 година — асистент в катедра „Теория на политиката“ в Софийския университет. През 1999 година защитава дисертация върху на английския консерватизъми печели конкурс за асистент в катедра „Политология“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е доцент по история на политическите идеи. Светослав Малинов прави първите преводи на български на някои книги на Джон Лок, Едмънд Бърк и Френсис Бейкън. За преводите си на Лок получава награда на Съюза на българските преводачи.

От 2001 до 2002 година е директор на отдел „Политически анализи и стратегии“ в Съюза на демократичните сили (СДС), а от 2002 година е главен редактор на списание „Разум“. През 2004 година е сред основателите на Демократи за силна България. Член е на националното ръководство на партията през периода 2005-2007 година. От 2005 година е депутат в 40-ото Народно събрание, където е секретар на парламентарната група на ДСБ и член на Комисията по гражданското общество и медии.

Член е на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и на множество международни мисии на ОССЕ за наблюдение на избори.

През 2008 година Светослав Малинов става един от инициаторите за провеждане на референдум за петролопровода Бургас-Александруполис. През същата година, в качеството си на депутат от 40-ото Народно събрание, от името на ДСБ той настоява парламентарната Комисия за борба с корупцията да започне разследване на имущественото състояние на лидера на ДПС Ахмед Доган.

През пролетта на 2009 г. Малинов печели вътрешните избори в ДСБ и е номиниран за кандидат на партията за евродепутат. На евроизборите през май 2009 се явява с листата на Синята коалция, в която е втори. След влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември 2009 година Светослав Малинов става депутат в Европейския парламент (2009 – 2014), член на Европейската народна партия (ЕНП). По време на първия си мандат като евродепутат Малинов е член е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, заместник в Комисията по заетост и социални въпроси и член на Делегацията за връзки с Арабския полуостров.

На Осмото национално събрание на ДСБ на 26 октомври 2011г. Малинов е избран за зам. председател на партията.

На евроизборите през май 2014 Светослав Малинов се явява с листата на Реформаторския блок и печели с преференциален вот втори мандат като евродепутат от ЕНП. В Ееропейския парламент (2014- 2019) Малинов е член на Комисията по култура и образование, заместник в Комисията по промишленост, изследвания и енергетира и в Комисията по петиции.